30 Eylül 2010 Perşembe

Brokoli Çorbası

  • Malzemeler
  • yarım kg brokoli
  • 2 yemek kaşığı un
  • biraz sıvıyağ ve tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 5-6 bardak su
  • 1 adet tavuk bulyon
  • tuz
  • isteğe göre pulbiber
       Yapılışı:
   
      Yağ ve un rengi dönene kadar kavrulur.Üzerine soğuk süt ,su, tuz ,tavuk bulyon ilave edilip kaynayana kadar karıştırılır.(su ölçüsünü kıvama göre ayarlayınız) Bu arada yıkanan brokoliler ince ince kıyılır kaynayan çorbaya atılır.Brokoliler yumuşayana kadar,yaklaşık 8-10 dakika pişirilir.
       Bu çorbaya istenirse karnıbahar ve havuç da konabilir.Kolay besleyici bir çorba.Özellikle çocukların çok seveceği bir tarif.

27 Eylül 2010 Pazartesi

Kısır

     Çocukluğumdan beri en çok sevdiğim salatadır kısır.Ne zaman canım acılı bir şeyler istese hemen elim bulgur kavanozuna gider.Küçük kızım Yağmur da benim gibi çok sever,canı çektiğinde anne bir kısır yapsan da yesek der,ben zaten dünden hazır olduğum için hiç itiraz etmem.
     Ama hep dikkat ederim; herkesin yaptığı kısır farklı oluyor, gerçi bütün yemekler de öyle el ayarı dedikleri bu olsa gerek. Şimdi size evde olan malzemelerle salata yaparken bir anda kısıra dönüşen tarifimi yazıyorum.Size sadece fikir vermek için,yoksa kısırı bilmeyen yoktur herhalde.
Malzemeler.
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 küçük kuru soğan
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşık domates salçası
  • 1 tatlı kaşık biber salçası
  • 2 adet domates
  • 2 adet salatalık
  • maydanoz ,dereotu
  • kıvırcık marul
  • birkaç sivri biber
  • 3-4 taze soğan
  • karabiber
  • tuz
  • kimyon
  • nane (kuru veya taze)
  • pulbiber
  • nar ekşisi veya limon
    Yapılışı:
     Bir su bardağı bulgur,üzerini geçecek kadar kaynar su ile ıslatılıp 10 dakika kapağını kapatıp bekletilir.Diğer taraftan kuru soğan ince kıyılıp sıvıyağda kavrulur,biraz pembeleşince salçalar eklenir.Yeşillikler ,domates,salatalık ince doğranır.Şişen bulgura ,önce yağ ve salça ,sonra yeşillikler ve baharatlar eklenip karıştırılır.Benim tarifim böyle ,siz istediğiniz baharat ve yeşillikle zevkinize göre yaparsınız.Afiyetle yersiniz.

Makarnalı Börek

   Bugün akşama kızlara ne yapsam diye düşünürken,aklıma uzun zamandır denemek istediğim makarnalı börek geldi.Dondurucuda pazardan aldığım yufkalar vardı,hemen bir tane çıkarıp,hem doyurucu hemde lezzetli bir tarif denemiş oldum.Yanında köfte veya tavukla  güzel bir menü oluşturur.Artık bir süre makarnayı böyle yeriz herhalde.
    Kızlara börek dediğimde,aaaaa bunun içinde makarna var diye şaşırdılar.Denemenizi tavsiye ediyorum.

            Malzemeler:
  • yarım paket fiyonk makarna
  • 1 yufka
  • yarım su bardağı süt
  • 2 kaşık tereyağ
  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir ve kaşar peynir
  • maydanoz
  • biraz sıvıyağ
    Yapılışı
    Kaynayan 1 kaşık sıvıyağ katılmış suya makarnalar atılır.Yaklaşık 10 dakika haşlanır ve süzülür.İçerisine peynirler ,tereyağ ,süt ve maydanoz konup karıştırılır.Teflon pilav tavasına biraz sıvıyağ dökülüp yufka serilir,hazırlanan makarna üzerine yayılır.Üstte kalan yufkalar kapatılır.Ocakta altı kızartılır sonra ters çevrilir,diğer tarafı da kızarınca servis tabağına alınır biraz dinlendirip servis yapılır.

Kolay Peynirli Poğaça

        Malzemeler
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı sulu yoğurt
  • 1 yumurta(akı içine, sarısı üzerine)
  • kabartma tozu
  • tuz
  • aldığı kadar un
  • beyaz peynir
  • maydanoz
      Yapılışı:
   
     Peynir ve maydanoz hariç bütün malzeme birlikte yumuşakça bir hamur yoğrulur.Mutlaka 15-20 dakika dinlendirilir.Ortalama 12 tane bezeye ayrılır,içerisine peynir,maydanoz karışımı konup istenilen şekilde poğaçalar yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp haşhaş veya susam ekilip 200 derece fırında15-20 dakika kızarıncaya kadar pişirilir.
    Kısa sürede hazırlanan lezzetli bir tarif.

19 Eylül 2010 Pazar

Fırında Karışık Kızartma

   

         Şimdi size kalorisi az fakat bir o kadar da lezzetli kızartma tarifi verceğim.Bu tarifi ne yazık ki yeni öğrendim.Koskoca yaz geçti,patlıcan ve kabağın en güzel zamanları.Neyse sık sık yaparız afiyetle yeriz.
         Kızartmayı çok sevdiğim halde kalorisi çok ve biraz da oyalayıcı olduğu için yapmıyordum.Geçenlerde arkadaşım Elmas anlattı komşusundan öğrenmiş.Ben de hemen denedim,öyle çok sevdik ki bir haftada ikinci kez yaptım.Şimdi size tarif edeceğim,aslında klasik kızatmadan tek farkı fırında yapılıyor olması.

         Malzemeler:
   İstediğiniz miktarda kabak,patlıcan biber.(havuç ve patates de olabilir)Bütün sebzeleri kızartma yaparmış gibi doğrayıp,üzerine biraz tuz ve bir iki kaşık sıvıyağ gezdirdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine serin.250 derecede 20-25 dakika arada bir kez karıştırıp pişirilir.
     Piştiğinde biraz çirkin görünseler de üzerine sosu döküldüğünde çok güzel olacaktır.Pişen sebzeler servis kabına alınır,sos hazırlanır.
     Sos malzemesi.
      2-3 domates
     2-3 diş sarımsak
     toz kırmızı biber
     tuz
      Domateslerin kabukları soyulup küp küp doğranıp tavaya alınır,sarımsaklar ister rendelenir ister ince kıyılarak domatese eklenir.Tuz ve biberi eklenip biraz kaynatılır.Servis tabağına alınan kızartmaların üzerine dökülür.Sarımsaklı veya sade yoğurtla birlikte servis yapılır.Denediğinizde çok beğenecek,benim gibi yıllardır kızartma yemekten boş yere korktuğunuza üzüleceksiniz.

                    AFİYET OLSUN.........

8 Eylül 2010 Çarşamba

Frambuazlı Cheesecake ve Bayram


   Eveeet  yoğun istek üzerine nihayet cheesecake tarifimi yazıyorum.Yarın mübarek ramazan bayramı,bütün sevdiklerimin ve müslüman aleminin bayramını kutluyorum.
   
    Kayseri'deyken bayramlarda kadayıf ,baklava,revani,şekerpare gibi tatlılar ikram ederdim.O kadar çok misafir ağırlardım ki,salonda oturacak yer kalmazdı. Yeni gelenlere, önce gelenler yer verirdi.Akrabalar, arkadaşlar herkes ordaydı.Bazen şikayet ettiğimde olurdu, şimdi o günleri hatırlayınca kendime kızıyorum ne güzelmiş o günler.
      Fakat altı yıldır İstanbul'da bayramı pek yaşayamıyoruz.Üç beş aile ağırlarsak sevinir olduk.Mesafeler ve trafik bayramların eski anlamını yitirmesine sebep oldu.Yinede bayram geldi diye heyecanlanıyoruz.Bu yüzden kadayıf,baklava yerine kızlarımın sevdiği tatlıları yapıyorum.Bu bayramda cheesecake istediler.
     
   Şimdi malzemeleri ve yapılışını yazıyorum,bir gün önce yaparsanız daha lezzetli oluyor.

    Tabanı için:

     2 paket burçak bisküvi
     3 yemek kaşığı erimiş tereyağ
     1 avuç fındık yada badem

     Bisküviler ve badem robotta kıyılır tereyağ eklenir.Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serilir kenerları yağlanır.Robotta kıyılan bisküviler kalıbın tabanına bastırılır,buzdolabında dinlenmeye bırakılır.Bu arada krema malzemesi hazırlanır.

      3 yumurta
      1su bardağı şeker
      2 paket pınar labne
      1 paket pınar krema
      2 yemek kaşığı un
      1 paket vanilya
      limon kabuğu rendesi

      Önce yumurta ve şeker iyice çırpılıp  sırasıyla diğer malzeme eklenir.Yumurta ve labne oda sıcaklığında olacak.Hazırlanan karışım bisküvilerin üzerine dökülür fırına konur. 180 derecede 40 dak, sonra 150 derecede 10 dak pişirilir.Fırının kapağı açılmadan 1 saat dinlendirilir.Çıkarınca iyice soğuması beklenir.Üzeri için sos malzemesi hazırlanır.

      1,5 bardak vişne suyu
      1 yemek kaşığı nişasta
      2 yemek kaşığı şeker
      frambuaz yada vişne .
     
      Vişne suyu ,nişasta ve şeker muhallebi gibi pişirilir.Cheesecakekin üzerine dondurulmuş frambuazlar dizilip ,sıcaklığı geçen vişneli sos dökülür.Buzdolabında dinlenmeye bırakılır.Biraz zahmetli gibi görünsede birkaç kez yapınca o kadar zor olmadığını göreceksiniz.
     Bu bayramda tatlımız cheesecake oldu.Nice bayramlara sağlıkla ve sevdiklerimizle birlikte kavuşmak dileğiyle......
   

Patatesli Bulgur Köftesi


Malzemeler:   2 su bardağı köftelik bulgur
                        2 orta boy haşlanmış patates
                        1 kuru soğan
                        1 yemek kaşığı domates salçası
                        1 yemek kaşığı biber salçası
                        maydanoz,dereotu
                        yarım çay bardağı zeytinyağ
                        tuz,karabiber,
                        kimyon,pulbiber

      Yapılışı:   Bulgur 10 dak.kaynar su ile ıslatılır,haşlanmış patates rendelenir,kuru soğan ince kıyılıp zeytinyağında kavrulur salçalar ve baharatlarda yağa eklenir,maydanoz vedereotu kıyılır.Hazırlanan  malzemeler birlikte yoğrulur,köfte şekli verilip marul ve limonla birlikte servis yapılır.

      Canınız çiğ köfte tarzı acı ekşi bir şeyler istediğinde hemen yapabileceğiniz bir tarif.Bu malzemelerden resimdeki kadar köfte çıkıyor.
       Afiyet olsun.