31 Ekim 2010 Pazar

Ispanaklı Peynirli Kek

                
    Hep ıspanaklı keki tatlı pastalarda görüyoruz,halbuki ıspanak tuzlu bir sebze.Bu tarif tam ıspanağın adına yakışır olmuş.Bu keki ilk defa,arkadaşım Ziynet'te yemiştik. Akşam yemeğinin yanında servis yapmıştı,hemen tarifi aldım, hep aklımda idi ama bir türlü yapamamıştım,nihayet yaptım iyiki de yapmışım çok güzel oldu,bundan sonra ıspanak alırken biraz fazla alıp bu keki de sık sık yapacağım.
 
    Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • yarım kg ıspanak
  • 2 adet kuru soğan
  • tuz,karabiber
  • kabartma tozu
  • üzeri için biraz kaşar ve susam
Yapılışı:
  • ıspanak ve kuru soğan ince ince kıyılır
  • bütün malzeme kek yapar gibi karıştırılır
  • yağlanmış fırın kabına dökülür(ben büyük yuvarlak borcam kullandım)
  • üzerine biraz kaşar ve susam ekilir 180 derecede 30-35 dakika kızarana kadar pişirilir
  • biraz ılıyınca servis yapılır
    Çayla birlikte veya akşam et yemeklerinin yanında börek yerine sunulur.Kolay lezzetli bir tarif .

    Afiyet olsun.

Tahıllı Ekmek

     Sabah missssss gibi ekmek kokusuyla uyandık, koku iştahımızı açtı(sanki hiç iştahımız yokmuş gibi).Akşamdan malzemeleri makinaya koyup programlamıştım.Şimdi tarifi veriyorum tahıllı ekmeğimin.
     Malzemeler:
  • 230 ml su(1 su bardağı+1 parmak)
  • 1 küçük ölçek tuz(1 tatlı kaşığı)
  • 1 büyük ölçek şeker(1 yemek kaşığı)
  • 1 büyük ölçek zeytinyağ(1 yemek kaşığı)
  • 1 cup beyaz un(1 su bardağı)
  • 1 cup 7 tahıllı un(1 su bardağı)
  • 1 cup tam buğday unu(1 su bardağı)
  • 2 küçük ölçek maya(1 yemek kaşığı)
  • (unlar silme ölçülecek)
  • isterseniz yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
     Yapılışı:
  • önce su,tuz,şeker,yağ sonra unlar en üste mayayı koyalım
  • ekmek makinasının 3 saatlik temel ekmek programını çalıştıralım
  • pişince biraz dinlendirip dilimleyelim
Ekmek bir gün bekleyince daha kolay dilimleniyor,tost ekmeği olarak da kullanabilrsiniz çok lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.

28 Ekim 2010 Perşembe

Kış Papatyaları


        Bu erken gelen soğuk kış akşamında sayfamı ziyaret eden ve beni izleyen tüm arkadaşlarıma bu papatyaları gönderiyorum.Sevgilerimle.

Patatesli Omlet


    Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 orta boy rendelenmiş patates
  • yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • biraz kıyılmış maydanoz
  • tuz,karabiber
Yapılışı:
  • bütün malzemeleri çukur bir kapta karıştıralım
  • orta boy teflon tavayı biraz sıvıyağ ile yağlayalım
  • malzemeleri tavaya koyup kaşıkla üstünü düzeltelim
  • kısık ateşte,karıştırmadan kızarana kadar pişirelim
  • düz bir tabak yardımı ile ters çevirelim,diğer tarafını da pişirelim 
Sizlere kolay lezzetli bir kahvaltılık tarifi.Afiyet olsun.

25 Ekim 2010 Pazartesi

Küp Kek Pastası

      Evet şimdi daha önce yaptığım mısır unlu kekin kalan 5-6 dilimi ile yaptığım pastanın tarifini vereceğim.Evde kek kaldığında hep bu şekilde değerlendiririm.Yepyeni,taptaze bir pasta olarak misafirlerime ve ev halkına sunarım.
      Bloglarda gezerken bu pastaya küp kek pastası demişler,ben de daha uygun bir isim bulamadığım için aynı ismi kullandım.Kreması tamamen hayalgücü ile çıktı,çok lezziz yerken  mmmm dedirten bir pasta oldu.
      Şimdi tarife geçersek ;
      Malzemeler:
  • 5-6 dilim mısır unlu kek(yada evde kalmış herhangi bir kek)
  • yarım su bardağı süt
    Keki kibrit kutusundan biraz büyük parçalara kesip uygun bir kaba dizelim.(Ben küçük dikdörtgen borcamı kullandım).Yarım su bardağı sütü birer kaşık üzerlerine gezdirelim.

      Kreması için:
  • 1 kg süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • vanilya
  • 1 poşet toz krem şanti
  • üzeri için hazır çikolata sosu
    Yapılışı:
  •  Krem şanti ve vanilya hariç diğer malzemeyi karıştırarak muhallebi gibi pişirelim.Ocağı kapattıktan 5 dakika sonra krem şanti ve vanilyayı ekleyip mikserle 3-4 dakika çırpalım
  •  Sütle hafif ıslattığımız kekin üstüne dökelim.Buzdolabında en az 2 saat bekletelim
  •  Servis yapmadan önce hazır çikolata sosu ile süsleyelim(ben iki adet tek kullanımlık dr.oetker çikolata sosu kullandım)
   Afiyet olsun.

24 Ekim 2010 Pazar

Mısır Unlu Kek

      Merhaba,hafta içi sabah arkadaşım Nursel arayıp da bana gelmek istediğini söyleyince,hemen kabul ettim.Uzun zamandır görüşmemiştik,çok da özlemiştim.Ne zaman biri arayıp bana gelmek istediğini söylese,daha konuşurken ne ikram edeceğimi düşünürüm,yine öyle oldu.Hemen mutfağa girip hızla kek malzemelerini çıkarttım,farklı bir kek olsun istedim.Ve mısır unlu kek çıktı ortaya, çok da iyi oldu.
      Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt ve su karışımı
  • kabartma tozu,vanilya
  • portakal veya limon kabuğu rendesi
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 avuç iri parçalanmış ceviz
  • yarım su bardağı mısır unu
  • 2-2,5 su bardağı un
     Yapılışı:
  •  Önce yumurta ve şeker iyice beyazlaşana kadar,sonra üzüm ve ceviz hariç diğer malzemeler eklenip çırpılır.(mısır ununu önce,sonra beyaz unu kıvama göre ekleyelim)
  • yağlanmış kek kalıbına veya yuvarlak büyük borcama dökülür.
  • üzerine üzüm ve cevizler serpilir,kaşığın tersiyle biraz hamurun içine bastırılır ki yanmasın
  • 175 derece önceden ısınmış fırında 30-35 dakika pişirilir
     Çok hafif ağızda eriyen bir kek oldu,sonraki günlerde kekin kalanı ile nefis bir pasta yaptım ki tam bir afet oldu.Onun tarifini daha sonra vereceğim.Afiyet olsun.

21 Ekim 2010 Perşembe

Havuçlu Portakallı Kereviz

   
Malzemeler:
  • 2 orta boy kereviz ve yaprakları
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 2 portakalın suyu
  • biraz tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
Yapılışı:
  • soğanları yemeklik doğrayıp,yağı kızdırdığımız tencerede biraz kavuralım
  • havuçları ve kereviz saplarını doğrayalım
  • kerevizleride soyup küp şeklinde doğrayıp havuçlarla birlikte tencereye alalım
  • tuz,şeker ve portakalın suyunu ekleyip kısık ateşte kerevizler yumuşayana kadar pişirelim.
  • soğuduktan sonra servis yapalım.
Portakalın aromasıyla,kereviz birleştiği zaman nefis bir lezzet ortaya çıkıyor.Bir gün önce yapılıp dolapta dinlendiği zaman çok daha güzel oluyor.Kereviz sevmeyenler bile beğeneceklerdir.
Afiyet olsun.

20 Ekim 2010 Çarşamba

Fırın Mücver

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 3 orta boy kabak
  • 1 su bardağı beyaz peynir(ben lor kullandım)
  • yarım demet taze soğan
  • yarım demet dereotu
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • üzeri için biraz kaşar peyniri
  • tuz,karabiber,kırmızı biber
  • kabartma tozu
Yapılışı:
  • Kabakların kabuklarını kazıdıktan sonra rendeyelim
  • soğanları ve dereotunu ince ince kıyalım.
  • beyaz peyniri rendeleyelim
  • yumurtaları çırpıp,kaşar hariç bütün malzemeyi karıştıralım
  • yağlanmış fırın kabına dökelim
  • rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpelim
  • 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

   
 
    Mücver çok sevdiğim bir yemek fakat hep çok yağ çekiyor diye yapmak istemiyordum, fırın mücver gerçekten hafif, az yağlı lezzetli oldu.Et,tavuk yemeklerinin yanına çok yakışıyor.Yalnız biraz ılıyınca servis yaparsak daha iyi olur.Afiyet olsun.

19 Ekim 2010 Salı

Yağ Mantısı


Yağ mantısı Kayseri'nin onlarca mantı çeşitlerinden biridir.Yapımı kolay,lezzetli bir hamurişi.
Hamur malzemeleri:                                                                                                                                              
  • 1,5 su bardağı soda yada süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı toz maya
İç malzemesi:
  • 200 gr kıyma
  • tuz
  • toz kırmızı biber
  • biraz maydanoz
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • biraz su
  • sarımsaklı yoğurt
  • kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
      Hamur malzemelerini karıştırıp,ister soda ister süt ile yumuşakça bir hamur yoğuralım(soda da, süt de çok güzel oluyor)Yarım saat mayalandıralım.Ben hamuru daha önce de söylediğim gibi ekmek makinasında yapıyorum,çok kolay oluyor.
    Kıymaya tuz,biber ve kıyılmış maydanazu ekleyip karıştıralım.
    Mayalanan hamuru 0.5 cm kalınlığında açıp,(isterseniz iki parçaya bölüp ayrı ayrı açalım.)kare kare keselim,kıymayı hamurların ortasına paylaştırıp istediğimiz şekilde kapatalım.

Mantıları kızgın yağda yakmadan kızartalım.Kızaran mantıları büyükçe kapaklı bir tencereye alalım ki kurumasın.Salçaları az yağla kavurup su ile inceltelim.Servis yaparken tabağa alıp üzerine salça ve sarımsaklı yoğurt dökelim.Afiyet olsun.

16 Ekim 2010 Cumartesi

Yumurtalı Kısır

      
      Merhaba,günlerdir süren yağmurdan sonra hafif güneşli,parçalı bulutlu bir cumartesiye uyandık istanbul'da,neyse yağmura bir iki gün ara verdik sanırım.Herkese sevdikleri ile birlikte mutlu bir haftasonu diliyorum.
      Şimdi sizlere Urfa'lı can arkadaşım Canan'cımdan öğrendiğim kısırın tarifini vereceğim.Urfa'lılar gibi yapmam mümkün değil ama benim yaptığım da fena olmuyor.Bunu arkadaşımda ilk yediğimde amaaaan kısırın içinde yumurtanın ne işi var demiştim,ama tadınca tiryakisi oldum, ben ve bütün ailem.Ne zaman yapsam arkadaşımın kulaklarını çınlatırım,ondan sadece bu kısırı değil birçok şey öğredim.Her şey için arkadaşıma sonsuz teşekkür ediyorum onu çok çok öpüyorum.

     Malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 dolu yemek kaşığı isot
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 küçük kuru soğan
  • tuz
  • 4-5 yumurta
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • yarım demet taze soğan
  • yarım demet maydanoz
    Yapılışı:
     Öncelikle taze soğan,maydanoz ve kuru soğanı ince ince doğrayalım.Bulguru yoğuracağımız tepsiye alıp kaynar su ile biraz ıslatalım(aslında orjinali yoğururken yavaş yavaş ıslatmak,ama böylesi bizim için daha kolay oluyor)İsotu bir kaseye koyup 1 çay bardağı su ile ıslatalım.
    10-15 dakika sonra ıslanan bulgura salçalar,isot,tuz ve ince doğranmış kuru soğanı karıştırıp yoğuralım, gerekirse az az sıcak su ekleyelim.
     Diğer tarafta teflon tavaya yağları koyup yakmadan kızdıralım,iyice çırptığımız yumurtaları tavada karıştırmadan omlet gibi pişirelim.
     Yoğurduğumuz  bulgura önce ince doğradığımız taze soğan ve maydanozu sonra pişirdiğimiz yumurtaları da üzerine döküp iri iri parçalayarak karıştıralım.
      Yumurtalı kısırımızın yanında marul ,nane,tere söğüş doğranmış domates,salatalık,turp ve ayranla birlikte servis yapalım.Biraz zor gibi görünse de çok güzel bir lezzet denemenizi tavsiye ederim.Afiyet olsun.

14 Ekim 2010 Perşembe

Meyveli Gazozlu Muffin

    
      Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı meyveli gazoz(tercihen fanta)
  • 2-2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • limon kabuğu rendesi
  • 7-8 tane kuru kayısı
  • 2 avuç çekirdeksiz kuru üzüm
  • 2 avuç ceviz
    Yapılışı:
   
    Önce yumurta ve şeker iyice çırpılır.Kayısı,üzüm,ceviz hariç sırasıyla diğer malzemeler karıştırılır.Hazırlanan kek hamuru, muffin kalıplarına yarısını biraz geçecek şekilde konur.Ben silikon kalıp kulanıyorum,yağlamak istemiyor.
     Kayısıları minik küp küp doğrayalım,cevizleri iri kıyalım üzümlerle birlikte kalıplara paylaştıralım,çay kaşığı yardımı ile biraz karıştırır gibi yapalım ki üstte kalıp yanmasın.

     175 derece fırında 25-30 dakika pişirelim.Puf puf kabaran meyve aromalı hafif bir kek oluyor,akşam üzeri çayın yanında çok iyi gidiyor.Afiyet olsun.

11 Ekim 2010 Pazartesi

Patetesli Rulo Börek


     Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 2 yumurta
  • 4 orta boy haşlanıp rendelenmiş patates
  • 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1,5 su bardağı süt
  • yarım su bardağı erimiş tereyağ ve sıvıyağ
  • tuz
  • karabiber
  • maydanoz,dereotu
     Yapılışı:

  Rendelenmiş patates,peynir,yumurta ,yağ,süt,maydanoz,dereotu,tuz,karabiber hepsi karıştırılır.1.yufkayı masaya serip harçtan sürelim, 2. ve 3.yufkaya da harcı paylaştıralım.Üç kat yufkanın kenarlarını içe katlayıp çok sıkmadan rulo yapalım.


Hazırladığımız ruloları pişirmeden önce mutlaka 1 saat dondurucuda bekletirsek hem dilimlenmesi kolay hem de daha çıtır çıtır oluyor.(Börekleri istersek dondurucuda saklayabiliriz)Dimlediğimiz börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizelim üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında 30-35 dakika kızarıncaya kadar pişirelim.
        





Karamel Soslu Muhallebi


      Malzemeler:
  • 1 kg süt
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 1 kutu krema
  • vanilya
    Karamel sos malzemeleri
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım çay bardağı kaynar su
  • 1 kutu krema
  • üzerine fındık veya ceviz
     Yapılışı:
     
       Muhallebi yapmak için süt,un ve 1 yumurtayı tencereye alıp,sürekli karıştırarak birkaç taşım kaynatalım.Ocağı kapattıktan sonra şeker,vanilya ve kremayı mikserle çırparak yedirelim,servis için istediğiniz şekilde kase veya kuplara koyalım.
      Sos için 1 su bardağı şekeri teflon tavaya koyup kısık ateşte yavaş yavaş kavuralım.Şeker iyice eriyip karamel rengini alınca yarım çay bardağı kaynar suyu ekleyelim,ama bunu yaparken dikkat edin elinize sıçramasın.Şeker sertleşir gibi oluyor ama kısık ateşte biraz sonra eriyor.Ocağı kapatalım 1 kutu kremayı yedirerek karıştıralım.
       Sosumuz hazır oldu, servis yapacağımız zaman muhallebilerin üzerine 1  yemek kaşığı koyup kıyılmış fındık veya cevizle ikram edebiliriz.
    

İncirli Revani'yi denedim.

    
       Bu da benim yaptığım incirli revani.Gerçekten çok güzel hafif bir tatlı,şimdi revani olur da hafif olur mu diyeceksiniz.İçinde yağ yok,şerbeti de çok koyu değil  kısacası,şerbetli tatlı seviyorsanız mutlaka denemelisiniz.Şimdiden afiyet olsun.  

8 Ekim 2010 Cuma

İncirli Revani

        Merhaba,hep tuzlu tarifler koymuşum son zamanlarda birazda tatlı tarifler yazayım dedim.Bu revaniyi ben yapmadım ama yedim,lezzeti için garanti verebilirim.Sevgili gelinimiz ( kızımız)Muazzez yapmış,çokta güzel olmuş.Ellerine sağlık.

         Malzemeler:

  •  4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 5-6 tane kuru incir
  • kabartma tozu
  • vanilya
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı un
Şerbeti için

  •  3 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
    İncirler çok kuru ise biraz ılık su ile ıslatılır,ufak ufak doğranır.Cevizler robotta kıyılır. Bütün malzeme kek yapar gibi önce yumurta,şeker sonra diğer malzemeler karıştırıp hamur hazırlanır.Yağlanmış kare borcam veya mini fırın tepsisine dökülür.175 derece fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
     Revani pişerken şerbeti hazırlanır,şeker ve su 10 dakika kadar kaynatılır indirmeye yakın birkaç damla limon suyu sıkılır.
     Ilık revaniye ılık şerbet dökülür.Biraz dinlendirdikten sonra servis yapılır.

5 Ekim 2010 Salı

Patatesli Kek

  • Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1,5-2 su bardağı un
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 3 orta boy patates
  • maydanoz, dereotu
  • tuz,karabiber,pulbiber
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
     Yumurta,yoğurt,sıvıyağ birlikte çırpılır, un ve kabartma tozu eklenip karıştırılır.Patatesler küp küp,soğanlar ufak doğranır.Maydanoz,dereotu, tuz ve baharatlar da kek hamuruna karıştırılır.Yağlanmış kare borcama dökülür(ben ufak dikdörtgen borcamda yaptım biraz kalın oldu).200 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
     Çayın yanında veya et yemekleri ile birlikte börek yada püre yerine de sunulabilecek pratik kolay bir tarif.Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Kayseri Yağlaması

Hamur malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 3,5-4 su bardağı un
İç Malzemesi
  • 300 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
  • tuz, karabiber,kırmızı biber
  • maydanoz
  • 1 domates
  • 2-3 adet sivribiber
Üzerine
  • sarımsaklı yoğurt
    Genellikle pazar günleri yaptığımız ve severek yediğimiz bir hamurişidir yağlama.Biraz kalorili olsada değer doğrusu.Bu arada Kayseri'li olduğumu da söylemeden geçemeyeceğim.
    
      Yapılışı:
      Önce hamuru hazırlayalım ki biz diğer tarafta kıymalı içi hazırlarken mayalansın.Hamur malzemelerinin hepsini birlikte yumuşakça yoğuralım.40-45 dakika mayalanmasını bekleyelim.
      Küçük bir tencereye sıvıyağ,tereyağ ile ufak kıydığımız veya robottan geçirdiğimiz soğanları alalım ,biraz kavurduktan sonra kıymayı ekleyip pişirmeye devam edelim.Küp doğradığımız domates, sivri biber, salça ve baharatları birazda su(1 çay bardağı kadar) ilave edip kısık ateşte kaynamaya bırakalım.
      Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alıp tabak büyüklüğünde açalım.Isınmış teflon tava içinde yağ koymadan iki tarafını yakmadan pişirelim.Pişen lavaşları bir örtü içine üst üste biriktirelim.Hamurların hepsi piştiğinde,Kısık ateşte kaynamakta olan kıymaya maydanozu ince kıyıp karıştıralım.
      Büyükçe bir tabağa bir lavaş alıp üstüne kıymalı içten 2 yemek kaşığı kadar koyup her tarafına dağıtalım, yine üstüne lavaş ve kıyma ve böyle lavaşlar bitene kadar (veya yiyeceğiniz kadar) devam edelim.Tamamladığınızda keskin bir bıçakla dörde bölelim,tabağa alıp sarımsaklı yoğurt ile servis yapalım.
     (üçgen parçaları elimizle rulo yapıp yoğurda batırarak yiyoruz.)

Afiyet olsun.

3 Ekim 2010 Pazar

Pankek

         Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı erimiş tereyağ
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • kabartma tozu
  • vanilya
     Yapılışı:

    Bütün malzemeler kek hamuru gibi çırpılır.Kepçeyle alınıp biraz sıvıyağ ile yağlanmış teflon tavaya çay tabağı büyüklüğünde dökülür.Orta ateşte her iki tarafı pişirilir.Ilıkken reçel veya nutella ile servis yapılır.Kalan hamuru buzdolabında 1-2 gün saklayıp yiyeceğimiz zaman pişirebiliriz.Resimler pek güzel olmadı ama tadı çok güzeldi,kızlar bayılarak yediler.

Mayalı Poğaça

           Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt ve su karışımı
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • İstediğiniz bir iç malzemesi(peynirli,patatesli,zeytinli)
  • 1 yumurta(poğaçaların üzerine)
  • susam
      Yapılışı:
     
       Ben bu malzemeleri ekmek makinesinin hamur yoğurma programında yoğurdum,çok kolay oluyor.Ekmek makineniz yoksa elde de yoğurabilirsiniz ama en kısa zamanda bir makine almanızı tavsiye ederim.Hem ekmekler çok lezzetli ,hem de böyle hamur işleri çok kolay.Siz başka işlerinizi yaparken diğer yanda  hamurunuz hazır oluyor.Çok sert olmayan yumuşakça bir hamur olacak,unu kontrollü bir şekilde dökelim.
       Hamuru yoğurduktan sora yarım saat mayalanmasını bekleyelim.Cevizden biraz iri bezeler alıp,elimizle yassıltalım.İç malzemesini koyup şekil verelim, tepsiye dizelim yarım saat daha mayalanmasını bekleyelim.Üstüne yumurta sarısı sürüp,susam ekip 200 derece ısınmış fırında 25-30 dakika pişirelim.Bu malzemelerden 16 tane poğaça çıkıyor,daha büyük yada küçük yapmak size kalmış.
Afiyet olsun.

Yağsız Elmalı Kek

       Bu tarifi arkadaşım Aylin'den almıştım,çok kolay ve lezzetli bir tarif.Canınız tatlı istediğinde hemen yapabileceğiniz üstelik yağsız bir kek.Hani yağsız olunca daha az kalorili diye bir dilim yerine iki dilim yediklerimizden.
        Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 2 elma(küp küp doğranacak)
  • 1 su bardağı ceviz
  • bir avuç kuru üzüm
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • kabartma tozu
  • vanilya
       Yapılışı:
      Yumurta ve şeker iyice çırpılır,un,kabartma tozu,vanilya eklenip karıştırılır.Ceviz, minik doğranmış elma,tarçın ve üzüm de kek hamuruna karıştırılıp yağlanmış kalıba dökülür.175 derecede 20-25 dakika pişirilir.IIıkken Üzerine istenirse pudra şekeri elenir.

2 Ekim 2010 Cumartesi

Közlenmiş Kırmızı Biber

       Kış için yaptığım son hazırlığı yazıyorum,hep aynı kavanoz kavanoz resimlerden sıkıldım doğrusu.Ama bu tarifi de yaparsanız yemeklerin yanında lezzetli bir aperatif olur.Aynısı marketlerde de var diyeceksiniz fakat kesinlikle tadı aynı olmuyor.Hiç bir  zaman evde yapılan lezzetlerin yerini tutmuyor.
     
          Malzemeler
  • 4-5 kg közlemelik biber
  • bir avuç sarımsak
  • yarım su bardağı sirke
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • tuz
  • biraz kekik
       Yapılışı:
    Biberleri yıkayıp suları süzüldükten sonra fırın kağıdı yaydığımız tepsiye alalım.250 derece fırında kızarıncaya kadar pişirelim.Pişince soğuyana kadar fırında bekletelim.Soğuyan biberler kabuğunu bırakacaktır.Çukur bir kabın içine sirke,yağ,tuz ve kekiği koyup karıştıralım.Çekirdeklerini ve kabuklarını ayıkladığımız biberleri tek tek kavanoza yerleştirelim,aralarına hazırladığımız sıvı karışım ve sarımsakları koyalım.Kavanoz dolunca kapaklarını kapatıp buzdolabında saklayalım.

Acı Biber Turşusu

      Malzemeler
  • yarım kg açık renk tombul biber
  • 2 kg domates
  • 1 avuç sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • yarım su bardağı sirke
  • yarım su bardağı sıvıyağ
      Yapılışı:
      Domatesleri yıkayıp rendeleyelim,tencereye alıp kaynamasını bekleyelim.Yıkayıp saplarını ayıkladığımız  biberleri kaynayan domatese ekleyelim,sarımsaklarıda robotta kıyıp,sirke,yağ ve tuz ile birlikte karışıma ekleyip 10 dakika kaynatalım.Ben sıcakken konserve yapar gibi kavanoza doldurup,kapaklarını sıkıca kapatıp soğuyana kadar ters çevirerek beklettim.Böylece bozulma riski kalmıyor.Serin bir yerde saklayabilirsiniz.
         Acı seviyorsanız et yemeklerinin ve kısır gibi salataların yanında çok iyi gidiyor.Biberleri de kaynattığımız için turşu gibi bekletmeye gerek olmuyor ,isterseniz hemen yapıp yiyebilirsiniz.
        Afiyet olsun.

Kışlık Domates Biber Sosu

      Kış hazırlıklarına devam ediyorum.Her sene hiç üşenmeden yaptığım ve çok severek tükettiğimiz sosun tarifini vereceğim size.Bu sosu çorbalarda,yemeklerde,menemen yapımında severek kullanıyorum.

  • Malzemeler
  • 10 kg domates
  • 1 kg çarliston biber
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yeterince kaya tuzu
     Yapılışı:
     Yıkanıp çekirdekleri çıkarılmış biberleri ince ince kıyalım.Sıvıyağı büyükçe bir tencereye alıp kızdıralım doğradığımız(isterseniz robotta kıyabilirsiniz)biberleri ekleyip biraz kavuralım.Bu arada domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın,biberlerin üzerine ilave edin.Yaklaşık 20 dakika kaynatalım,tuzunu atıp şeftali kompostosunda olduğu gibi sıcak sıcak kavanozlara doldurup,kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirip soğuyana kadar bekleyelim.
      Bu ölçüden 6 adet büyük, 4 adet yarım kg lık kavanoz domates sosu çıkıyor.Yine serin bir yerde saklayalım ama açtıktan sonra buzdolabına koyalım.Eğer şimdiye kadar yapmadıysanız mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

1 Ekim 2010 Cuma

Konserve Şeftali Kompostosu

    Bu tarifi ilk kez deniyorum.Kayseri'de ablamın komşuları 15-20 kilo şeftaliden yapıp kış boyu yemeklerin yanında tüketiyorlarmış.Ablam da onların çok övdüğünü anlatınca,tam da şeftalinin zamanı olduğundan hadi deneyeyim dedim.Gerçekten de çok güzel oldu,sanırım bundan sonra her sene yapacağım.
  • Malzemeler
  • 5 kg çok yumuşak olmayan şeftali
  • isteğe bağlı 1-2 su bardağı şeker
  • su

Yapılışı:  
    Bu malzemeyi büyükçe bir tencereniz varsa tek seferde yoksa iki seferde yapabilirsiniz.Ben iki seferde yaptım.Yeterince suyu ve şekeri tencereye koyp kaynatın,şeker iyice eriyince kabuklarını soyup küp küp doğradığınız şeftalileri atın bir iki taşım kaynatıp sıcak sıcak kavanozlara doldurup,kapağını sıkıca kapatıp ters çevirerek soğuyana kadar bekletin.
    Soğuyunca kapaklarını tekrar sıkılayın.Kapakların eski ve deforme olmamasına dikkat edin,bir de kapaklara dokununca içe doğru kavisli olması gerekiyor,olmamışsa hava almış demektir.Onları tekrar kaynatıp yeni kapakla kapatın.Bu ölçülerden 6 tane 1 kg lık kavanoz çıktı.Konservelerinizi serin bir yerde saklayıp kışın afiyetle yersiniz.
    Ben de ilk kez yaptığım için acemiyim, farklı fikirleriniz varsa lütfen paylaşırsanız sevinirim.