29 Kasım 2010 Pazartesi

Kurutulmuş Sebze Kavurması


         Diyet yaptığım için akşam ne yesem diye düşünürken eşimin Antep'ten getirdiği sebzeler geldi aklıma,etli yada zeytinyağlı dolmasını yapıyorum her zaman severek yiyoruz.Ama bu şekilde ilk kez denedim, belki kavurmak için farklı doğranıp kurutulmuş sebzeler vardır,benim elimde dolmalık olduğu için onları kullandım.Dolmalık biberler acıydı biraz ama lezzetine lezzet kattı,bayılarak yedik.
       Dolmaya üşendiğiniz zaman yada çay sofralarında değişik bir alternatif olabilir.

       Malzemeler: 
  • 5-6 kuru dolmalık patlıcan
  • 5-6 kuru dolmalık kabak
  • 5-6 kuru dolmalık biber
  • 1 kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz,kırmızı toz biber
  • bir kase sarımsaklı süzme yoğurt
           Yapılışı:
  • kuru sebzeleri 15-20 dakika haşlayalım
  • sebzeleri süzgeçe alıp süzdürelim,iri doğrayalım
  • sıvıyağda minik doğranmış soğanları kavuralım,üstüne sebzeleri ilave edip kavurmaya devam edelim
  • yarım fincan sıcak su ekleyip çekmesi için ocağı kısalım
  • tuz ve biber ekleyelim
  • tabağa alıp sarımsaklı yoğurtla servis yapalım   

26 Kasım 2010 Cuma

Tiramisu


       İyi haftasonları dileyerek başlıyorum yazıma,yiyenler tarafından çok hafif ve lezzetli bulunan tiramisu tarifimi vereceğim.Kekini  kendim yaptım her zaman evde yapılan keki daha çok seviyorum, ama zaman yoksa hazır kek,bazen kedidili ile yaptığım oluyor.
      Beğenerek izlediğim blogcu arkadaşım  UMUT SEPETİ Zeliha'ya beni ödüle layık gördüğü için teşekkür ediyorum.Blogta yazmaya başladığımda böyle içten, güzel dostluklar olduğunu bilmiyordum.Bütün blogcu arkadaşlarım hepinizi tanıdığım için çok mutluyum,yüz yüze olmasa da.Sanki hepinizi görmüş gibi hayalimde canlandırıyorum.Bir gün bakmasam bloguma acayip huzursuz oluyorum,bakıpta hele birde yorum geldiyse keyfime diyecek yok.Sizleri çok seviyorum,uzun yıllar birlikte olmak dileğiyle tarifime geçiyorum.
      Malzemeler:
      Keki için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • kabartma tozu
  • vanilya
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • yarım türk kahvesi fincanı su
     Islatmak için:
  • yarım kupa sıcak su
  • yarım kupa süt
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
      Kreması için:
  • 3 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • vanilya
  • 1 küçük kutu labne
     Yapılışı:
  • kek malzemeleri çırpılıp,uygun bir kalıba dökerek(ben 30 cm çapında bir tepsi kullandım)175 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir
  • kremayı labne ve vanilya hariç diğer malzemelerle muhallebi gibi pişirilir,biraz ılıyınca labne ve vanilya eklenip mikserle iyice çırpılır
  • yarım bardak sıcak suda nescafe ve şeker eritilr üstüne yarım bardak soğuk süt eklenir
  • kek soğuduktan sonra servis kabına çıkarılıp arası kesilir,hazırlanan nescafenin yarısı ile hertarafı ıslatılır
  • kremanın yarısı sürülür,kekin diğer katı konup aynı şekilde kahve ile ıslatılır kalan krema ile pasta kaplanır
  • buzdolabında dinlendirilir servis yapmadan önce üzerine bol kakao elenir
       (servisten bir gece önce yapılırsa tiramisu çok daha lezzetli oluyor)


Afiyet olsun

24 Kasım 2010 Çarşamba

Tarçınlı Çıtır Kurabiye

       Uzun zamandır kurabiye yapmamıştım,evde benden başka yiyen yok çünki.Yakın bir aile dostumuzun kızı doğum yaptı,bizde bebek görmeye gittik.Ne yapsam diye düşünürken bu tarif geldi aklıma ,bir zamanlar o kadar çok yapardım ki,benim adımla anılır olmuştu bu kurabiye.
      Kurabiyeler  pudra şekeri yerine toz şekere bulanıyor,çıtır çıtır yerken çok keyifli bir tat,hele birde yanında nescafeyle olursa.
      Tarife geçersek:
      Malzemeler:
  • 250 gr yumusak margarin(ben teremyağ kullandım)
  • 1 yumurta
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı nişasta
  • 2,5 su bardağı un
  • kabartma tozu
  • vanilya
    Üzeri için
  • 3-4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
   Yapılışı
  •  Margarin,şeker,yumurta,kabartma tozu,vanilya,nişasta ve un hepsi birlikte ele yapışmayan bir hamur yoğrulur.10 dakika dinlendirilir
  •  hamurdan bir parça alınıp kalın çubuk şekli verilir,verev verev kesilir
  • 180 derece ısınmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir
  • üzeri için toz şeker ve tarçın karıştırılıp kurabiyeler sıcakken tek tek bulanarak servis tabağına dizilir


Afiyet olsun.

22 Kasım 2010 Pazartesi

Portakallı Elmalı Kek ve mimlendim

   Tarifi vermeden önce severek takip ettiğim blog arkadaşım Lezzete dair ne varsa Yeşim beni mimlemiş garip gelen huylarım ve yapmak isteyip yapamadıklarımı 7 maddede yazmamı istemiş. Daha önce hiç düşünmemiştim  bunu. Bakalım neler çıkacak.
  • Çok kararsızım ,sürekli fikir değiştiririm 
  • Evde,mutfakta hiçbir şeyin yerinin değişmesini istemem,değiştirmem de. 
  • Her şey düzgün simetrik olacak .Sahurda bile tabakların desenini aynı yöne düzeltmişim kızım çok şaşırmıştı.
  • Eskiden köpekleri sevmezdim,şimdi çok seviyorum .İlerde uygun yerimiz olursa mutlaka bir Golden Retriever almak istiyorum.
  • Aklıma gelen bir yemeği hiç üşenmeden yaparım ve yerim, bu huyumu hiç sevmiyorum.
  • Hep ufak bir cafe ya da pastanem olmasını isterdim,belki ilerde olur. 
  • Benim için doğruluk ve dürüstlük çok önemli haksızlığa asla tahammülüm yoktur,sonuna kadar hakkımı savunurum.
    Benden bu kadar şimdi bende blog arkadaşlarımı mimliyorum,isterseniz siz de şöyle bir kendinizi düşünün bakalım,sizden neler çıkacak.
                                                                                                                                                                                                  
     Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı portakal suyu+kabuğunun rendesi
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı sinangil sade kek unu
  • kabartma tozu
  • vanilya
  • tarçın
  • kuru üzüm
  • 1 elma
     Yapılışı:
  • yumurta,şeker çırpılır
  • yağ,portakal suyu ve kabuğu eklenir
  • un,kabartma tozu,vanilya konup karıştırılır(aslında sinangil kek ununda kabartma tozu koymayın diyor, ama ben koydum)
  • ,elma soyulup yarım ay şeklinde doğranıp kalıbın tabanına yan yan dizilir(ben iki adet baton kek kalıbı kullandım)
  • üzerine üzüm ve tarçın atılır

Kek hamuru dökülüp 175 derece fırında 20-25 dakika pişirilir

21 Kasım 2010 Pazar

Kıymalı Ev Eriştesi

      Malzemeler:
  • 2 kase erişte
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
     Kıymalı sosu için:
  • 250 gr kıyma
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 adet kuru soğan
  • yarım yemek kaşığı domates salçası
  • yarım yemek kaşığı biber salçası
  • tuz,karabiber,kırmızı biber
    Yapılışı:
  • erişteler zeytinyağ ile birlikte teflon pilav tenceresinde biraz rengi dönünceye kadar fazla karıştırmadan kavrulur
  • eriştelerin üstünü geçecek kadar kaynar su ilave edilip 8-10 dakika arada karıştırarak suyu biterse az,az ilave ederek pişirilir.
  • kıyma soğanla birlikte kavrulur salçalar ve baharatlar az su ilavesiyle pişirilir
  • biraz dinlenen eriştelerin üzerinde servis yapılır
Afiyet olsun.

Actifryda Arnavut Ciğeri

      Dokuz günlük bayram tatilinin nasıl geçtiğini anlamadık.Arefe günü Kayseri'ye gittik,bayram,bayram gibi geçti.Eş,dost,akraba ziyaretleri yani bayağı yoğundu.Tabiki bu arada ipin ucu kaçtı tatlılar,börekler, etler,kahvaltıda pide,katmer yani kilo alıp döndük.Yarından itibaren diyete başlıyorum.
    Tatilin son akşamı(yani bugün) arnavut ciğeri,ev eriştesi ve karışık mevsim  salatasıydı mönümüz.
Arnavut Ciğeri

   Malzemeler:
  • yarım kilo dana ciğeri
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • tuz
  • karabiber
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Yapılışı: Ciğeri kuşbaşı doğrayıp yıkadıktan sonra,süzgeç içinde süzdürülür.Un, tuz,karabiber ile karıştırılır actifryın içine zeytinyağ konup 2 dakika ısıtılır ciğerler ilave edilip 15-17 dakika pişirilir.                                                                        
Servis için. 2 adet kuru soğan piyaz doğranıp yıkandıktan sonra tuz, zeytinyağ,sumak ve ince kıyılmış maydanoz ile karıştırılır ciğerlerin yanında servis yapılır. 

13 Kasım 2010 Cumartesi

Zeytinli Minik Pizzalar

      Hamur için malzemeler:
  • 1,5 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 1 yumurta(beyazı içine,sarısı üstüne)
  • biraz kıyılmış dereotu
  • aldığı kadar un
     Üzeri için
  • 1 su bardağı doğranmış siyah zeytin
  • yarım su bardağı tulum peyniri(yada beyaz peynir)
    Yapılışı:
  • ılık su,yağ,yoğurt,yumurta beyazı,dereotu,tuz,şeker,maya ve aldığı kadar un ilavesiyle yumuşakça bir hamur yoğrulur.
  • 1 saat mayalanması beklenir
  • yağlanmış tepsiye ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp dizilir
  • doğranmış zeytinle tulum peyniri karıştırılır,tepsideki hamurların üstüne birer kaşık konup iyice bastırılır
  • yumurta sarısına biraz zeytinyağ eklenip hamurların kenarlarına sürülür
  •  önceden ısınmış 200 derece fırında 15-20 dakika kızarana kadar pişirilir

Hepinize şimdiden sevdiklerinizle birlikte mutlu bayramlar dilerim.Bayram dönüşü yeni lezzetlerle buluşmak dileğiyle,kendinize iyi bakın.

7 Kasım 2010 Pazar

Kıymalı Lazanya

     Lazanya hep yapmak istemişimdir,nihayet bu akşam yaptım.Öğlen alışverişe çıktığımda ne pişirsem diye düşünüyordum,tam elimi makarnalara atarken aklıma evde bir kaç aydır pişirilmeyi bekleyen lazanya geldi.Kızların da hoşuna gider diye düşündüm.
     Eve dönerken Lezzet dergisi de aldım.Değerli yorumlarıyla beni yalnız bırakmayan blog arkadaşlarım Dokuzuncubulut ve Cafe pepela'nın tariflerini merak ediyordum,her zaman ki gibi çok güzel tariflerle çıkmışlar karşımıza.Tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
    Dergiyi karıştırırken bir baktım sanki benim lazanya yapacağımı duymuşlar gibi sebzeli ,etli lazanya tarifleri var,bende kutunun üstünde ve dergideki tarifleri şöyle bir okudum kafamda az çok canlandı.Lazanyaları haşlama konusunda tereddütte kalıyordum,haşlamadan yapmaya karar verdim.
     İşte benim evde olan malzemelerle doğaçlama çıkmış lazanya tarifim.Kızlar da ben de çok beğendim unutmadan hemen vereyim tarifi.
     Malzemeler:4 kişilik
  • 8 adet lazanya yaprağı
  • 300 gr kıyma
  • 1 küçük kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 domates,
  • 1 sivri biber
  • 1 havuç
  • 1 kase küçük doğranmış karnıbahar
  • tuz,karabiber
    Beşamel sos malzemesi
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz,karabiber
  • üzeri için rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri
    Yapılışı:
  • kıymayı  zeytinyağında ince doğranmış soğan ve sarımsakla birlikte kavuralım
  • kıymaya doğranmış domates,sivribiber,rendelenmiş havuç ve  doğradığımız karıbaharı,tuz, karabiber ekleyip 5-10 dakika pişmeye bırakalım
  • beşamel sos için, ufak bir tencereye tereyağ ve unu koyup kısık ateşte unun kokusu çıkana kadar kavuralım
  • sütü ekleyip karıştırarak muhallebi gibi pişirelim,blendırdan geçirelim.(Kıvamı çok koyu olmasın)
  • tuz ve karabiberini ekleyelim.
  • pişireceğimiz fırın kabını yağlayalım(ben küçük kare borcam kullandım)
  • beşamel sostan fırın kabına biraz yayalım
  • üzerine yanyana 2 yaprak lazanyayı yerleştirelim,tekrar 2-3 kaşık beşamel sürelim,hazırladığımız kıymadan biraz yayalım
  • tekrar lazanya,beşamel,kıyma devam edelim
  • böylece en üstte beşamel olacak şekilde malzemeyi paylaştıralım
  • kaşar rendesini serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim
  • biraz dinlendirip servis yapalım 
Afiyet olsun.Biz çok beğendik,birer dilim daha almamak için kendimizi zor tuttuk.

5 Kasım 2010 Cuma

Çikolata Soslu Kek


     Çikolata soslu kek kızların en sevdiği kek,ne zaman yapsam ertesi güne kalmadan tükenir.Bu kekimde de sinangil fındık aromalı kekununu kullandım,inanın yerken pamuk gibi ağızda dağılan, uçan bir kek oldu.
    
      Malzemeler:
  • 3 yumurta (küçükse 4,oda sıcaklığında)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • kabartma tozu,vanilya
  • 1,5-2 su bardağı un(sinangil fındık aromalı kekun)
  • 1 adet tek kullanımlık dr oetker çikolata sos
Yapılışı:
  • yumurta,şeker çırpılır sonra süt,sıvıyağ,kakao eklenir.
  • bu karışımdan 1 su bardağı ayrılır
  • kalan kek hamuruna kabartma tozu,vanilya ve un eklenir.
  • yağlanmış fırın kabına dökülür
  • önceden ısınmış 175 derece fırında 25-30 dakika pişirilir
  • ayırdığımız 1 bardak sosa, tek kullanımlık dr oetker çikolata sosu eklenir
  • fırından çıkan sıcak kekin üstüne dökülür
  • soğuduktan sonra kek  hindistan cevizi ile süslenir

Tek kullanımlık hazır çikolata sosu

3 Kasım 2010 Çarşamba

Böğürtlenli Cheesecake

     Merhaba,bu cheesecake ki sevgili Ayda'da  yedim,o günden beri denemek istiyordum, nihayet bu gün yaptım nefis bir cheesecake oldu.Ben üst meyvesi için böğürtlen kullandım,siz istediğiniz meyve ile yapabilirsiniz.
    Malzemeler:
    Alt katı için:
  • 1 adet uno pastaban
    Orta kat için:
  • 5 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 bardak yoğurt(sulu olmasın,ama süzme değil)
  • 2 kutu  labne(pınar)
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet koyu krema(tikveşli)
  • 4 tepeleme yemek kaşığı un
  • limon kabuğu rendesi
    Üst kat için:
  • 1 kutu dondurulmuş böğürtlen(yarım kg)
  • 1 paket vişne jölesi
    Yapılışı:
  • kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serilir yağlanır
  • pastabanın tek katı kalıbın altına yerleştirilir(benim kalıbım 28 cm lik, uno pastaban küçük geldiği için resimdeki gibi kenarlarına ek yaptım)
  • yumurta ile şeker 5-6 dakika çırpılır
  • yoğurt,labne,krema,vanilya eklenip karıştırılır(çok fazla çırpılmaz)
  • un eklenip karıştırılır
  • kalıba pastabanın üstüne dökülür
  • önceden 180 derecede ısıtılmış fırının orta katında 40-45 dakika pişirilir
  • piştikten sonra fırının kapağı biraz aralanıp 5 dakika bekletilir
  • sıcaklığı geçince buzdolabında  bir kaç saat iyice soğutulur
  • dondurulmuş meyveler biraz çözülünce  fazla ezmeden rondodan geçirilir
  • jöle üstündeki tarife göre sıcak su ile hazırlanır soğuk su eklenmez
  • rondodan geçirdiğimiz meyveleri hazırladığımız  jöle ile karıştırılır
  • soğumuş cheesecake nin üstüne dökülür buzdolabında en az 3-4 saat dinlendirilir

Afiyet olsun.

1 Kasım 2010 Pazartesi

Sarımsak Soslu Somon ve Baharatlı Patates

                      
       Balık, bizim evde mutlaka haftada bir gün  bazen iki,üç gün de olabiliyor.Çocuklarda bizim sayemizde alıştı artık onlarda çok seviyor.Eşim de ben de Kayseri'li olmamıza rağmen sanki sahil yerinde yetişmiş gibi denizden çıkan herşeyi severek yeriz.
       Aslında şimdi balık sezonu olduğu için birçok alternatif var ama ben omega 3 açısından çok zengin, doyurucu ve yemesi çocuklar için kolay olan Norveç somonunu sık sık yapıyorum.Benim can kurtaran yemeğim.Hani dışarda olur eve geç kalır da yemek yapmaya çok vaktiniz olmaz şaşırırsınızya, işte o zaman tam 40 dakika içinde mis gibi balık, patates ve salata  sofrada hazır oluyor.(tabii ki gelirken marketten somon alınacak)
     Şimdi yapımına geçersek önce patatesi atıyorum ki fırına balıkla aynı anda pişsin.
     Baharatlı Patates için:
  • 4 orta boy patates(kişi sayısına 1 adet)
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • tuz.
  • toz kırmızı biber
  • istenirse pul biber
   Yapılışı:
  • Patatesler soyulup kalın kalın dilimlenir
  • bütün baharatlar ve yağ konup karıştırılır
  •  patatesler yağlı kağıt serilmiş  fırın tepsisine yayılır(ben teflon fırın tepsisi kullanıyorum, kağıt sermeye gerek kalmıyor
  • 200 derece fırına sürülür
Bu arada somonu hazırlayalım:
Somon için malzemeler:
  • istediğimiz kadar somon
  • 5-6  diş sarımsak
  • 1-2  yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz
  • toz kırmızı biber
  • 1 adet fırın torbası
Yapılışı:
  • somon yıkandıktan sonra yağ,sarımsak rendesi ve baharatlarla karıştırılır
  • fırın poşetine konur tepsiye yerleştirilir
     Patatesler pişerken fırının  bir başka  rafına sürülür.20 25 dakikada patatesler piştiği zaman balık ta  pişmiş olur.
     Balık ve patates fırında pişerken bol yeşillikli bir salata ve sumaklı soğan  hazırlanır( mutlaka olmazsa olmaz.)
    Ortalama 40-45 dakika içinde sofranız hazır olur.Afiyet olsun.