27 Aralık 2010 Pazartesi

Fırında Tekir ve Sıcak Tahin Helvası

    Bu aralar nerdeyse bütün yemekleri fırında az yağlı yapacağım tavuk,balık,patates uygun olan herşeyi.Diyette olmam dolayısıyle gerçi arada kaçamaklar yapmıyor değilim ama yinede istisnalar kaideyi bozmaz düşüncesi ile devam ediyorum.
    Bu akşam balık yapalım dedik, hamsi yada somon almak niyeti ile gittik balıkçıya,tekirleri görünce fikrimiz değişti tekir yapmaya karar verdik.Daha önce balık tavasında az yağlı kızartıyordum  ama ne kadar az yağ döktük desekde yinede yağlı oluyordu,tekir  zaten yağlı bir balık.Bol yeşillikli bir de salata tamam işte.

    YAPILIŞI:
  • balıklar temizlenip yıkandıktan sonra süzgeçe alınıp biraz beklenir
  • fırın tepsisine yağlı kağıt serilir
  • çukur bir tabakta yeterince mısır unu,tuz ve karabiber karıştırılır
  • balıklar tek tek mısır ununa bulanıp tepsiye dizilir
  • 200 derece önceden ısınmış fırında 15 dakika 5 dakika da üst ızgarada kızartılır
SICAK TAHİN HELVASI
Balığın üstüne helva olmazsa olmaz bizim için.Geçenlerde bir balık lokantasında yedik sıcak helvayı,ayaküstü garsonun anlattığı kadar tarifi, birde netten baktım fena olmadı mutlaka deneyin derim.

Malzemeler:                                        
100 gr kadar tahin helvası                                         
  yarım çay bardağı süt (kıvamına göre değişebilir)    
1 yemek kaşığı limon suyu                                        
Yapılışı:                                
  Tahin helvası çatalla ezilir süt ve limon suyu ilave edilip boza kıvamına getirilir,  ısıya dayanıklı kaplara konup sıcak fırında 10 dakika pişirilir.Bizim helva kakaolu olduğu için biraz esmerce oldu rengi ama tadı gayet güzeldi .
O kadar diyet lafı ettim, sanmayın ki  helvayı yedim sadece tadına baktım.                                                

25 Aralık 2010 Cumartesi

Cumartesi Mönüsü

Patatesli krep


Buğday salatası

Böğürtlen soslu muhallebi
       İyi haftasonları dileyerek, bu akşam ki uyduruk mönümüzü sizlerle paylaşmak istiyorum.Haftasonu olunca ben de bir mahmurluk bir tembellik ki sormayın gitsin.
      Bloguma da birkaç gündür bir şey eklememiştim,eski yemek dergilerini karıştırırken patatesli krep ve buğday salatası gözüme ilişti.Krepin içine ne sarsanız yakışır,buğday salatasına gelince bakliyattan yapılan bütün salatalara bayılır bizimkiler.
     Üstüne hafif bir tatlı,benim senelerdir yaptığım klasik bir muhallebi tarifi.Üstüne ister ceviz,fındık vs ya da evde olan reçel,hazır çikolata soslarından koyarak servis yapabileceğiniz nefis bir tatlı.Tariflere geçersek:

    PATATESLİ KREP
    krep malzemeleri:
  • 2 yumurta
  • 1,5 bardak süt
  • 2 kaşık krema
  • 1 su bardağı un
  • az tuz
     Yapılışını uzun uzun yazmayacağım krepleri pişirip, istediğiniz şekilde patatesli bir iç hazırlayıp kreplerin içine koyup, rulo sarıp üzerlerine dilimlenmiş kaşarla birlikte fırının ızgara ayarında kızarana kadar pişirelim.

      BUĞDAY SALATASI için malzemeler:
  • 1 su bardağı buğday
  • domates,salatalık,sivri biber
  • maydanoz,dereotu
  • 3-4 tane salatalık turşusu
  • nar ekşisi,yarım limon
  • zeytinyağ, tuz
  Ben evde olmadığı için kullanmadım ama orjinal tarifte aşağıdaki malzemeler de var.
  • konserve mısır
  • 1 tane küp doğranıp kızartılmış patlıcan
  • iri kıyılmış ceviz
  • 4-5 dal taze soğan
    Buğdayı iyice yıkayıp üstünü geçecek kadar su ile birlikte düdüklü tencerede 15 dakika haşlayalım,piştikten sonra sulu kaldıysa süzelim ve diğer malzemeleri ince doğrayıp zeytinyağı,nar ekşisi,limon ve tuz ile birlikte karıştırıp servis yapalım.
   
    MUHALLEBİ tarifim:
  • 1 kg süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  •  vanilya
  • 1 su bardağı süt
     Yapılışı:
  • 1 kg süt,un ve şeker karıştırarak pişirilir.
  • biraz soğuduktan sonra, vanilya ve 1 su bardağı süt yavaş yavaş blendırla çırparken yedirilir.kaşık kaşık yenecek kıvama getirilir.
  • kapaklı bir saklama kabına konur,servis yapılacağı zaman kuplara konulup üzerine istenilen bir sos dökülür.      

22 Aralık 2010 Çarşamba

Fırında Tavuk Şiş

       Bu akşam sevgili Mintinin mutfağında gördüğüm tavuk şişleri yaptım,inanılmaz güzel oldu.Kızlar dışarıdan sipariş verdiğimi zannetti.Sadece minticiğim tavada kızartmıştı,ben fırında pişirdim.Fırın tepsisine küp doğradığım patatesleri ve soğanları dizdim.Tavuklar piştiğinde diğerleri de pişti.Ailece çok beğendik bundan sora yemekli misafirlerime yapacak farklı bir tarifim oldu sık sık yaparım herhalde.Tarife buradan bakabilirsiniz.
    Afiyet olsun.......

21 Aralık 2010 Salı

Peynirli Çörek

     Haftasonu çayın yanına tuzlu birşey yapmak istedim,tarif defterimi karıştırırken peynirin ve maydanozun hamurun içine karıştırılan bu tarif dikkatimi çekti,pratik kolay bir çörek oldu.Peynir miktarını abartmayın, o zaman hamuru biraz çökertiyor.
     Malzemeler:
  • 2 yumurta(birinin sarısı üstüne sürülecek)
  • 125 gr yumuşak margarin(ben teremyağ kullandım)
  • 100 gr rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • tuz
  • kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • biraz kıyılmış maydanoz veya dereotu
   Yapılışı:
  • un hariç diğer malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılır
  • yavaş yavaş un eklenir(hamur ele yapışmayana kadar) yoğrulur
  • yumuşakça bir hamur olacak.10-15 dakika dinlendirilir.
  • ceviz kadar bezeler yuvarlanır,yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir
  • ayırdığımız yumurta sarısını sürüp,çörekotu serpilir.
  • 190-200 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun............

19 Aralık 2010 Pazar

Kumpir

       Kumpiri tepside, fırında yapıyorum pişmesi de servisi de kolay oluyor.Evdeki malzemelerle yaptığım, kızların bayılarak yediği kumpirin tarifi:
       Malzemeler:
  • 4 orta boy patates
  • 1 küçük kavanoz garnitür
  • rendelenmiş kaşar
  • konserve mısır
  • sosis,sucuk(evde ne varsa)
  • istenirse kornişon turşu
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • ketçap,mayonez
   (bu malzemelerle 4 kişilik kumpir çıkıyor)
    Yapılışı:
  • haşlanmış patates sıcakken tereyağ ve tuz ile birlikte ezilir.İstenirse biraz da kaşar rendesi ilave edilir.
  • küçük dikdörtgen borcama bastırarak yayılır.
  • üzerine garnitür,mısır,sosis(sosisleri ayrı bir yerde salçalı pişirdim)en üste de kaşar veya parmesan rendesi dökülür
  • 200 derece fırında sadece kaşarlar eriyinceye kadar pişirilir
  • dilimlenip tabaklara alınca ketçap ve mayonezle birlikte servis yapılır.
İsterseniz farklı malzemelerle damak tadınıza göre zenginleştirebilirsiniz.Afiyet olsun.

14 Aralık 2010 Salı

Yalancı Profiterol

   
   Profiterolun yalancısı, inanın gerçeğini aratmayan çok kolay bir o kadar da lezzetli bir tarif.İsterseniz kuplara isterseniz borcam tepsiye dökebilirsiniz, borcamdan servisi kaşık kaşık yaparsanız tam profiterol görüntüsü veriyor.
      Malzemeler:
  • 1 kg+1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 poşet toz krem şanti
  • isterseniz vanilya
  • 1 paket tuzsuz etimek
      Sosu içn:
  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
      Yapılışı:
  • süt, un ve şeker karıştırarak muhallebi gibi pişirilir
  • muhallebinin biraz sıcaklığı geçince vanilya ve toz krem şanti eklenip mikserle çırpılır
  • ekmek lokması büyüklüğünde doğranan etimekler, muhallebiye eklenip tencerenin içinde karıştırılır
  • ıslatılmış kare veya yuvarlak büyük boy borcama dökülür
  • çikolata sosu, süt ve suyla birlikte pişirilir
  • borcamdaki etimekli muhallebinin üzerine dökülür
  • buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis yapılır

 
Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum,kolaylığı ve lezzetiyle favorilerinizin arasına girecek bir tatlı.Bizde tadanlardan tam not aldı.

11 Aralık 2010 Cumartesi

Börülce Salatası ve Fırında Tahıllı Ekmek

    
 Börülce pek kullandığım bir bakliyat değildi,geçtiğimiz haftaya kadar.Eşim Gaziantep'ten dolmalık kuru sebzeleri alırken börülce ve firik de almış.Firik ve bulguru birlikte pilav pişirdim, ben beğendim değişik isli bir tadı var ama kızlar beğenmedi yani pek rağbet görmedi.
       Börülceye bayıldılar kolay lezzetli bir salata oldu.Bu hafta ikinci kez yaptım yanında da mis gibi fırında ekmek.
      Malzemeler:
  • 1 kase börülce
  • 1 kutu konserve mısır
  • 1 kuru soğan
  • çarliston biber,domates
  • maydanoz
      Sosu:
  • limon,zeytinyağ,tuz,nar ekşisi
     Yapılışı:
  • börülceyi düdüklü tencerede 9-10 dakika haşladım(dikkat,dağılmasın)
  • diğer malzemeleri ince doğrayıp,sosunu da ekleyip karıştırdım
                                       TAHILLI EKMEK

    Tahıllı ekmeği daha önce vermiştim malzemeler buradan bakabilirsiniz.Ben sadece hamuru makinede yoğurup fırın tepsisine biraz kepek döküp hamura somun ekmek şekli verdim, 20 dakika fırının içinde mayalanmasını bekledim,200 derece sıcaklıkta 20-25 dakika kızarana kadar pişirdim.
      Bir örtüye sarıp biraz dinlendikten sonra dilimleyebilirsiniz,makinede pişenden daha lezzetli bir ekmek oluyor.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Sosyete Mantısı


      Aslında  henüz Kayseri mantısını yayınlamadan bu tarifi vermem biraz ayıp oluyor ama en kısa zamanda telafi edeceğim söz.Sosyete mantısını kızlar çok seviyor hem doyurucu hemde besleyici,tabii ben diyette olduğum için biraz zor oluyor.
      Bu tarifi hep fırında yapıyordum ilk kez kızartarak yaptım çok daha lezzetli,çıtır çıtır nefis bir şey oldu.(ucundan tadına baktım)

     Malzemeler:
  • 2 yufka
  • 250-300 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • az sıvıyağ
  • tuz,toz kırmızı biber,karabiber,kimyon
  • biraz domates salçası
  • biraz biber salçası
     Sosu:
  • 1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
  • 2- yemek kaşığı sıvıyağ
  • domates ve biber salçası
  • biraz su
     Kızartmak için sıvıyağ
    Yapılışı:
  • kıymayı ince doğranmış soğanla kavuralım, salça ve baharatlarını ekleyip kısık ateşte pişirelim
  • yufkayı 4 parçaya bölüp ılıklaşan kıymayı geniş tarafına yayıp önce  rulo yapıp sonra kendi etrafında sarıp gül şekli verelim
  • mantılar kızarırken açılmasın diye yanından kürdan batıralım.kızgın yağda kızartalım
  • sos için salçaları az sıvıyağda biraz kavurup kıvam alması için su ekleyip kaynatalım
  • kızaran mantılar sıcakken  tabağa alıp önce sarımsaklı yoğurt sonra da salçalı sos döküp servis yapalım.


Not: Mantılar kızarırken yağ çekmiyor ama yinede kıymaya ve sosa çok az yağ koyarsanız ağır olmuyor.
                                                                                                  AFİYET OLSUN......

4 Aralık 2010 Cumartesi

Ekmek üstü Kaşar Sucuk



       Mutlu haftasonları diliyorum, kahvaltı için kolay lezzetli bir tarif.İstediğiniz malzemelerle farklı ekmekler hazırlayıp değişik lezzetler yakalayabilirsiniz.

       Malzemeler:(miktar vermedim kişi sayısına göre ayarlanır)
  • tost ekmeği
  • kaşar peyniri
  • yumurta
  • sucuk
  • ketçap
      Yapılışı
  • rendelenmiş kaşar ve yumurta çırpılır, ekmeklerin üstüne yayılır
  • sucuk ince dilimlenip ekmeklerin üstüne konur
  • istenirse ketçap dökülebilir
  • fırının ızgara ayarında kızarıncaya kadar pişirilir(dikkat,çabuk kızarıyor)

    Afiyet olsun.