20 Ocak 2011 Perşembe

Krem Karamelli Kek

    Uzun zamandır denemek istediğim tarif,nihayet bugün  birçok blog arkadaşımın tariflerini ve yorumlarını okuyup bütün cesaretimi toplayıp geçtim mutfağa.Tarif Portakal Ağacından aslında genel olarak bütün tarifler aynı gibi,ufak tefek farklar var.Hemen tarifi veriyorum:
    Malzemeler:
    Karamel için:
  • yarım su bardağından biraz fazla şeker
    Krem kısmı için:
  • 500 gr süt(2,5 su bardağı)
  • 4 küçük yumurta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • vanilya
  • limon kabuğu rendesi(ben portakal kabuğu kullandım)
    Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı un(un biraz azaltılabilir)
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • vanilya
  • kabartma tozu
  • portakal kabuğu rendesi
  • 3 yemek kaşığı kakao
   Yapılışı:
  • kesinlikle kelepçeli kalıp kullanmayın,benim kalıbım ortası delik teflon dilimli kalıp
  • karamel için şekeri teflon tavada tamamen eriyip rengi biraz koyulaşana kadar kavuralım
  • kek kalıbını yağlamadan karameli dökelim
  • karıştırma kabında krem malzemelerini yani süt,yumurta,vanilya,şeker,portakal kabuğunu çırpalım (ama çok uzun değil köpürmemesi gerekiyor)
  • sütlü karışımı karamelin üstüne dökelim
  • keki her zamanki gibi karıştırıp, sütlü karışımın üstüne dökelim
  • sakın panik yapmayın burada birbirine karışıyor ama pişerken kek üste çıkıyor
  • kalıbı sıcak su dolu çukur bir tepsiye oturtup 170 derece önceden ısınmış fırında 40-45 dakika pişirelim
  • pişen pastayı oda sıcaklığına gelince mutlaka bir gece buzdolabında dinlendirin diyordu,ben her zamanki gibi bekleyemedim 21:30 gibi çıkarma aşamasına geçtim
  • kalıbı sıcak su dolu tepsiye oturtup 1-2 dakika bekletelim,bu arada kekin kenarlarından plastik bir bıçak yada çöp şiş gibi bir şeyle açalım.Biraz kenarlı olan servis tabağına çıkaralım
  • benim kalıbım 28 cm çapında,daha küçük bir kalıp olursa krem karamel kısmı kalın olacaktır

   NOT:Kesinlikle on numara bir tarif, yapım kurallarına uyarsanız şaşmayacağını düşünüyorum.

16 Ocak 2011 Pazar

Fellah Köftesi ve Pudingli Tatlı


     Fellah köftesi yada sarımsaklı köfte acayip nefis bir şey.Bulgurla yapılan bütün yemeklere bayılıyorum evdekiler de çok seviyor,böyle olunca her fırsatta yapıyoruz.Bu günkü köfteyi kızlarla birlikte bir saat içinde yaptık ve yedik.
    Köftesi için malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 yumurta
  • yarım kaşık domates salçası
  • yarım kaşık biber salçası
  • tuz
    Sos için malzemeler:
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1' er kaşık domates ve biber salçası
  • 5-6 diş sarımsak
  • kimyon,karabiber,kırmızı biber
  • 1 su bardağına yakın su
  • yarım demet maydanoz
         Yapılışı:
  • köfte için bulgur kaynar su ile ıslatılıp 15 dakika bekletilir 
  • un,yumurta,tuz ve salçalar eklenip iyice özleşene kadar yoğrulur
  • minik misket  köfteler yapılıp ortasına parmak basılır
  • büyükçe bir tencerede su kaynatılıp biraz tuz atılır
  • kaynayan suya köfteler atılıp 5-6 dakika haşlanır,yayvan bir servis kabına süzülerek alınır
  • diğer tarafta sos için yağ ve salçalar tavaya alınır biraz kavrulunca sarımsaklar ister doğranır istenirse rendelenir
  • baharatlarda karıştırılıp su ilave edilir kaynatılır
  • sos,servis tabağına alınan köftelerin üzerine dökülür
  • en son kıyılmış maydanoz köftelerin üstüne serpilir 
    NOT:Bu malzemelerden resimdeki kadar köfte çıkıyor.(5-6 kişilik)
    Afiyet olsun
                            PUDİNGLİ TATLI
                              
       Üstüne hafif bir tatlı olmadan olmaz.Tamamen evde olan malzemelerle yaptığım nefis, kolay bir tatlı.
     Malzemeler:
  • 1 paket kakaolu puding+2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilyalı puding+2 su bardağı vişne suyu
  • 1 paket burçak bisküvi(yada evde ne varsa)
    Yapılışı:
  • küçük dikdörtgen yada kare borcama bisküviler dizilir
  • kakaolu puding 2 su bardağı süt ile pişirilip bisküvilerin üstüne dökülür
  • kaldıysa bir sıra daha bisküvi dizilebilir
  • vanilyalı puding 2 su bardağı vişne suyu ile pişirilir,kakaolu pudingin üstüne dökülür
  • ılıyınca buzdolabında 1-2 saat bekletilir,hindistan cevizi ile süslenir. 
     NOT:Vişne suyu yerine portakal veya karışık meyve suyu ,kakaolu puding yerine vanilyalı,muzlu,çilekli de olabilir.Sonrası sizin hayal gücünüze kalmış.Afiyet olsun...........

10 Ocak 2011 Pazartesi

Elmalı Tart

   Elmalı tart mı dersiniz elmalı turta mı bilemiyorum ama, çok lezzetli,kolay , buram buram tarçın kokan bir tatlı olduğuna garanti verebilirim.Elmalı kurabiye de çok severim fakat şekil vermesi biraz zaman aldığı için bu şekilde yapmayı tercih ediyorum.
    Tarife geçersek:
    Malzemeler:(hamur için)
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 250 gr yumuşak margarin veya tereyağ(ben teremyağ kullandım)
  • kabartma tozu,vanilya
  • aldığı kadar un.
     İç malzemesi:
  • 2-3 elma
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 5-6 kuru incir
  • kuru kayısı
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • biraz ceviz yada fındık
    Yapılışı
  • margarin,yumurta,şeker,kabartma tozu,vanilya ve un   karıştırılıp yumuşakça ele yapışmayan bir hamur yoğrulur
  • hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayrılıp dondurucuya konur
  • kalan hamur tezgah üzerinde oklava yardımı ile tepsinizin büyüklüğünde açılır(ben büyük boy yuvarlak borcam kullandım ama büyük dikdörtgen borcam da olabilir)
  • elmalar rendelenir diğer iç malzemeleri küçük doğranıp karıştırılır,tepsiye döşenen hamurun üzerine yayılır
  • dondurucuda sertleşen hamur elmaların üstüne rendelenir
  • 180 derece fırında pembeleşene kadar(30 dakika gibi) pişirilir
  • soğuyan tartın üstüne pudra şekeri elenir

    Afiyet olsun. Sağlıklı,mutlu bir hafta diliyorum.

5 Ocak 2011 Çarşamba

Yoğurtlu Çorba

    Merhaba, soğuk günlerde içimizi ısıtacak sıcacık çorbaya kim hayır der?Yoğurtlu çorba benim sık sık yaptığım,evdekilerin de çok sevdiği bir çorbadır.Özellikle süzme yoğurt kullanırsanız çorbanız çok daha lezzetli olacaktır.
    Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 4-5 su bardağı su
  • tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ,1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • biraz haşlanmış buğday
  • istenirse tavuksuyu veya tablet
  • tuz
    Yapılışı:
  • yoğurt,un yumurta,süt ve suyun bir kısmı tencereye konur,blenderla çırpılır
  • ocakta sürekli karıştırarak pişirilir,kıvama göre sıcak su eklenir
  • tavuksuyu tablet ve yarım su bardağı kadar haşlanmış buğday yada pirinç eklenir
  • en son tuz eklenir
  • diğer tarafta yağlar eritilir nane eklenip biraz kavrulur,pişen çorbaya karıştırılır yada tabaklara servis yapınca üstüne dökülür
  Püf noktası:çorba piştikten sonra  sıcakken bekleyecekse , kapağı kapatılmamalı,aksi halde yoğurt kesilir.

3 Ocak 2011 Pazartesi

Tava Böreği ve Portakallı Kek

  Öncelikle  2011 yılının bütün dünyaya sağlık,mutluluk,huzur  getirmesini diliyorum.

     TAVA BÖREĞİ

    Malzemeler:
  • 2 yufka
  • 2 yumurta
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • yarım çay bardağı süt
  •  istediğiniz bir iç malzemesi
   ( ben, biraz beyaz peynir,biraz kaşar ve bir kaç dilim pastırma kullandım)
    Yapılışı:
  • yumurta,süt ve sıvıyağ çatal yardımı ile çırpılır
  • 1.yufka yağlanmış 30 cm çapında teflon tavaya kenarları dışarı sarkacak şekilde serilir,1-2 kaşık harçtan sürülür
  • 2.yufka elinizle 4 parçaya bölünür
  • 2 parçası buruşturarak tavaya yerleştirilir harçtan biraz sürülür
  • diğer 2 parçada aynı şekilde yerleştirilir,harç sürülür
  • istediğiniz iç malzemesi(patatesli,peynirli,ıspanaklı olabilir)yayılılır.
  • yufkanın kenarları kat kat aralarına harç sürerek kapatılır
  • ocakta her iki tarafı kızartılır
   Not:pişirilmeden yarım saat önce yapılırsa harcı içine çekeceği için su böreği gibi oluyor.
    Kahvaltıda yada ani gelen misafirler için çok kolay bir tarif.
   
     PORTAKALLI  KEK
   Kek, her zamanki klasik kek tarifim, bu sefer portakal suyu,kabuğu ve bir avuç yaban mersini ekledim.
   Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ve kabuğu
  • 1,5-2 su bardağı un
  • kabartma tozu
  • vanilya
  • biraz yaban mersini
    Yapılışını uzun uzun anlatmayacağım her zaman ki gibi kek malzemeleri çırpılıp,yağlanmış yuvarlak borcam tepsiye dökülür 175 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
    Not: yukarıda ki malzemelerden portakal suyunun yerine süt,su,çay,gazoz konularak farklı kekler yapabilirsiniz.