30 Mayıs 2011 Pazartesi

Pazar Pazar Ikea

      Haftasonu gidilmez diyoruz alışveriş merkezlerine ama yinede gidiyoruz.Hele ıkea bayılıyorum hiç bir şey almayacak ta olsam mutlaka ufak tefek bir tabak,bardak,servis kaşığı,mum mutlaka bir şeyler bulurum alınacak.Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum.Hoşuma gidenlerden bazıları sizin için seçtim bakalım sizde beğenecekmisiniz?
                             













     

29 Mayıs 2011 Pazar

Şantili Kurabiye

                 
         Kurabiye çok seviyorum ama evde benden başka yiyen olmayınca pek yapmak istemiyorum.Bütün bloglarda bir krem şantili kurabiyedir gidiyor yapmayan bir ben kaldım sanırım, tadını da çok merak ediyorum baktım evde malzeme de var, hemencecik yapıverdim.Meğer çok kolay, az malzemeli, kıyır kıyır bir kurabiyeymiş iyi ki yapmışım.On dakikada yoğurdum 10-15 dakika kadar pişirdim,afiyetle iki tane de mideye indirdim.
       Malzemeler:

  • 1 poşet krem şanti (ben kaymak tadında olanı kullandım)
  • 1 su bardağı fındık yağı
  • 3-3,5 su bardağı un
  • üstü için biraz pudra şekeri
      Yapılışı:
  • toz haldeki şanti ve sıvıyağı iyice karıştıralım
  • yavaş yavaş un ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur yoğuralım
  • şekil verip fırın tepsisine aralıklı dizelim
  • 180 derece önceden ısınmış fırında 10-15 dakika pişirelim
  • soğuyuncaya kadar tepside bekletelim
  • pudra şekeri eleyip servis yapalım
NOT: Bir daha ki sefere hamurun içine çekilmiş fındık veya ceviz ekleyerek yapmayı düşünüyorum.

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Pratik Milföy Pizza


       Merhabalar! güzel, bol güneşli, mutlu bir hafta sonu diliyorum. Pizzayı çok seviyor kızlar ama hamur yoğurmak falan üşeniyorum açıkcası,geçenlerde Mutfaktayım blogunda  bu pratik pizzayı görünce dolapta  kalan son 4 adet milföy hamurundan yaptım.Yağmur okuldan gelip te mis gibi pizza kokusuyla karşılanınca çok mutlu oldu.Gerçekten ince çıtır çıtır nefis bir pizza oldu.Bundan sonra sık sık yaparım herhalde.Ben tek bir pizzanın malzemesini veriyorum siz kişi sayısına göre artırırsınız.Orjinal tarife buradan bakabilirsiniz.
     Malzemeler:

  • 4 adet milföy
  • 1 yemek kaşığı ketçap veya salça
  • rendelenmiş kaşar
  • çekirdeği çıkarılmış zeytin
  • domates ve biber
  • sucuk 
      Yapılışı:

  • oda sıcaklığında yumuşamış milföyleri üst üste koyup oklava ile tabak büyüklüğünde açalım
  • hamurun kenarlarını elimizle hafifçe kıvırarak yükseltelim
  • bir kaşık ketçapı sürüp istediğiniz malzemelerle pizzanızı hazırlayabilirsiniz
  • önceden ısınmış 190 derece fırında 15 dakika yani kızarana kadar pişirelim.
  • sıcakken servis yapalım
                         

15 Mayıs 2011 Pazar

Tahinli Kek

             
          Tahini çok seviyoruz ailece kekte,kabak tatlısında,kadayıfta,pekmezle birlikte.Çok kalorili olduğundan sık sık yapmıyorum ama geçenlerde evde atıştıracak birşey olmadığından farklı bir tarif olsun dedim ve tarif defterimde olan daha önce çok yaptığım tahinli keki yaptım.Harika bir kek oldu hatta birkaç gün  bekleyince bayatlamak bir yana dahada güzelleşti.
         Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı kıyılmış ceviz
  • 3 kaşık tahin
  • kabartma tozu 
  • vanilya
  • 2 su bardağı un
      Üstü için:3 yemek kaşığı tahin ve biraz susam
       Yapılışı:
  • önce yumurta,şeker sonra diğer malzemeler karıştırılıp yağlanmış tepsiye dökülür
  • üstüne 3 yemek kaşığı tahin gezdirilir ve susam ekilir
  • 175 derecede 25-30 dakika pişirilir(kürdanla kontrol edilir)
     Not:Ben cevizi kek hamurunun üstüne koydum isterseniz siz hamura karıştırabilirsiniz.
      

       

11 Mayıs 2011 Çarşamba

Etimek Tatlısı

           
        Geçenlerde misafirlerime yaptığım etimek tatlısı.Çok eski bir tariftir mutlaka hepimiz biliriz,benim de arşivimde bulunsun istedim.
       Malzemeler:

  • 1 paket tuzsuz etimek     

       Şerbeti için:

  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
      Muhallebi için:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • vanilya
     Üstü için:
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • hindistan cevizi veya kıyılmış ceviz
      Yapılışı:
  • önce etimekleri uygun bir servis kabına dizelim(ben büyük kare borcam kullandım)
  • şerbet için 1 bardak şekeri teflon tavaya alıp kısık ateşte eriyip karamel rengini alıncaya kadar kavuralım
  • üstüne 2 su bardağı kaynar suyu dikkatlice dökelim.(önce şeker sertleşiyor sonra kısık ateşte yavaş yavaş eriyor)
  • sıcakken etimeklerin üstüne dökelim.
  • diğer tarafta  süt,un ve şekeri sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim.ateşteşi kapattıktan sonra vanilya ekleyip mikserle çırpalım.etimeklerin üstüne dökelim.
  • tatlı biraz soğuduktan sonra 1 su bardağı sütle krem şantiyi hazırlayıp muhalebinin üstüne yayalım.bol hindistan cevizi ile süsleyelm.
  • bir kaç sat dinlendirdikten sonra servis yapalım.

9 Mayıs 2011 Pazartesi

Fırında Patlıcan Tava ve Kahve Makinem

       
        Uzun zaman olmuş tarif eklemeyeli, nasıl zaman geçiyor anlamıyorum.Bu aralar trafik hayli yoğun mutfağa pek vakit bulamıyorum,biraz biraz diyet durumları var çok sıkı olmasa da.Kilo verdim mi diye sorarsanız fazla değil 2-2,5 kilo kadar.Akşam 19.00 dan sonra bir şey yemiyorum bol bol su içiyorum, haftada iki üç günde yürümeye çalışıyorum.Yemekleri de  hafif az yağlı ve genelde fırında pişiriyorum.Patlıcan tavayı da son bir haftada ikinci kez yaptım çok beğenerek yedik,tarifi Antepli bir blogcudan aldım ama adını tam hatırlamıyorum,normalde Antep'te tavada yapılırmış,hafif olsun diye fırında yapmış Antepli arkadaş bende patlıcanı çok sevdiğim için hemen denedim,çok beğendik sanırım yaz boyunca sık sık yapacağım.
       Malzemeler:

  • 5-6 adet kemer patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 yeşil biber
  • 1 kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • yarım çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
  • tuz,karabiber,toz kırmızı biber
      Yapılışı:
  • Patlıcanları kızartmalık şekilde doğrayıp tuzlu suda yarım saat bekletelim
  • suyunu süzüp sıktığımız patlıcanların üstüne diğer bütün malzemeleri doğrayıp,baharatlar,salça,yağ ve suyu ekleyip elimizle tepside iyice karıştıralım(ben teflon tepsi kullandım)
  • 210 derece fırında 35-40 dakika arada bir karıştırarak patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • ılık yada soğuk istenirse yoğurtla birlikte servis yapalım.


           Afiyet olsun.........
           Bugün aldım kahve makinemi,öğleden beri ikinci kahvemi içtim.Kesinlikle tavsiye ediyorum kısa sürede bol köpüklü kahveniz hazır, siz sadece kahve ve şekeri koyuyorsunuz suyunu kendisi ayarlıyor iki dakika sonra sıcacık tam kıvamında kahvenizi keyifle içebilirsiniz.Fiyatını sorarsanız 229 liraymış, biz ödemeyi nakit yapınca 199 liraya aldık.İlk çıktığında 380 gibi bir fiyatı olduğunu düşünürsek bayağı uyguna geldi.