20 Kasım 2012 Salı

Kırma Yeşil Zeytin Yaptım


         Bu gün pazar vardı bizim sokakta,bir kaç haftadır taze zeytinlere gözüm takılıyordu alsam nasıl olur,becerebilir miyim, e bunu anlamanın bir tek yolu var alıp denemek.Bakarsınız artık zeytinlerimi kendim yaparım.4 kilo zeytin aldım, hangisini alsam diye düşünürken Mersin'li komşumuz Ali abinin sözleri geldi aklıma,''zeytine baktığın zaman beni al der sana'' demişti gerçekten bu zeytinler de öyle oldu gözüme güzel göründüler, yoksa hiç anlamam hayatımda ilk kez taze zeytin alıyorum.Bakalım hayırlısı,umarım beni utandırmaz.

         Önce yıkayıp zeytinleri tek tek soda şişesiyle fazla parçalamadan kırdım.4 kilo zeytini tam bir saatte hallettim.Bu arada mersin'li Öznur ablanın tarifi ve nette yaptığım araştırmalar sonucunda özellikle
 Cahide  hanımın  blogunda ki tarife uyarak büyük kavanozdaki zeytinleri direk tuzlu suya koyarak, yani kavanoza yerleştirdikten sonra kavanozu içme suyu ile doldurdum,sonra o suyu bir kaba alıp yeterince kaya tuzunu erittim,(tuzunun yeterliğini anlamak için yıkadığım bir yumurtayı tuzlu suya koydum suyun üstüne çıkınca tuzu yeterli oluyormuş)1 tatlı kaşığı da limon tuzunu suda eritip kavanoza ekledim en üstüne sızma zeytinyağ döküp hava almaması için elimle buruşturduğum buzdolabı poşetini kavanozun ağız kısmına yerleştirdim ve kavanozun kapağını sıkıca kapattım.(Böyle yapınca daha uzun süre dayanıyormuş)
        Küçük kavanozdakinin iki gün sabah akşam acı suyunu değiştirip,sonrasında tuzlu suyunu koyacağım.(Bu daha önce tüketmek için)Böylece her ikisini de denemiş olacağım.Bakalım sonuç nasıl olacak,umarım hüsrana uğramam.Detaylı tarife buradan bakabilirsiniz.
        Daha sonra zeytinlerim olduğunda, yani bir ay kadar sonra yiyeceğimiz kadar zeytini bir kaç defa sudan geçirip limon,zeytinyağ,pulbiber,kekik ve nane ile ile tatlandırıp afiyetle yiyeceğiz İNŞAALLAH.
       

           Evet bu gün zeytin maceram böyle idi.



            Bunlar da terasa aldığımız siklamenler,geçen kışta almıştık inanılmaz güzeller kasım ayından nisan ayına kadar hep böyle rengarenk çiçekleri ile süslediler camın önünü.Eğer sizinde camınızın önü uygunsa vakit kaybetmeden alın ve bir an önce bu güzelliğin keyfini çıkarın.

3 yorum:

  1. Balıkesirli olduğumuzdan zeytin bizim için çok önemli, hayatta kötü zeytini yiyemeyiz biz. Hepimizin sevdiği zeytin türü de farklıdır.
    Babam yazlıktaki bahçeye hepimiz için bir zeytin ağacı dikmişti iki senedir toplayıp böyle kendimiz yapıyoruz zeytinimizi. Gerçi önceden de hep kendileri yapardı annemler..
    Neyse kırma zeytin benim favorim. Bu sefer yapamadık ama seneye kesin yaptıracağım bizimkilere.
    Siz de afiyetle yiyin inşallah.

    YanıtlaSil
  2. şimdiden afiyet olsun ablajım.eminimgüzel olmuştur :)

    YanıtlaSil
  3. pazarda görmüş ama almaya cesaret edememiştim.beni heveslendirdiniz deneyeceğim.sevgilerimle....elif

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Fikirleriniz benim için çok önemli.