26 Şubat 2012 Pazar

İçli Köfte




           İçli köfte,hani hep zor diye biliriz yapmaktan korkarız ya, hiç gerek yokmuş korkmaya.Çok ustası olmasam da gayet güzel oldu köftelerim.Önce elim alışkın olmadığı için çok uğraştım ama sonra daha hızlandım.Yalnız şöyle kızardıktan sonra kesip içini göstersem, gayet ince oyduğumu görecektiniz fakat biran önce yeme telaşıyla unutmuşuz.
         Ben bu sefer dış hamuruna et koymadım,bir daha ki sefere etli yapacağım.
         İç malzemeleri:
  • 1 kg kıyma
  • 4-5 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • tuz,pul biber,karabiber
  • biraz tereyağ
       Önce soğanlar ufak ufak doğranır kavrulur,sonra kıyma eklenip kavurmaya devam edilir.Tamamen suyunu çekip pişince baharatlar ve salça eklenir.(köfteyi yapmadan önce hazırlayıp iyice soğumuş olması gerekiyor.)

        Dış malzemesi:
  • 3 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 çay bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yumurta akı
  • pul biber,kimyon,tuz
     Yapılışı:
  • bulgur 2 su bardağı sıcak su ile 15-20 dakika ıslatılır
  • daha sonra bulgura irmik,yumurta akı,salçalar, baharatlar eklnip biraz su yardımı ile yoğurmaya başlanır
  • biraz yoğrulduktan sonra un eklenip kıvamını alana dek yoğrulur.
  • hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp elimizi ıslatarak oyulur içine kıyması konulup yavaşça kapatılır
  • mutlaka yanımızda bir kase su olup elimizi gerekince bu suya batırarak köftelerimizi hazırlayalım.
  • köftelerimizi hazırlayınca üzerine nemli bez örtelim ki kurumasın
  • kızartma tenceresinde yağı kızdırıp yavaşça köfteleri atalım,rengi dönene kadar kızartalım
  • kızartma ağır olur derseniz haşlayabilirsiniz
  • bu malzemelerden üst ve alt resimlerdeki kadar köfte çıkıyor
  • isterseniz dış malzemesine 300 gr yağsız iki kez çekilmiş kıyma eklenebilir.
        Bu tarifi 72.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİ DÜZENLEYEN  GÜLO ANNE MUTFAKTA arkadaşıma gönderiyorum

25 Şubat 2012 Cumartesi

Yalancı Tandır Böreği


          Bir Kayseri'li olarak gerçeğinin tarifini vermeden yalancısını vermek çok ayıp olacak ama kusura bakmayın.Çok pratik,çok lezzetli inanın orjinalini aratmayan bir tarif.
         Malzemeler:

  • 3 yufka
  • 8 adet milföy hamuru
  • 1 su bardağı erimiş tereyağ 
  • 2 yemek kaşığı tahin
       İç malzemesi:
  • 300 gr kıyma 
  • 1 kuru soğan
  • az sıvıyağ
  • tuz,karabiber
  • maydanaoz
     Üzeri için: 1 yumurta,çörekotu ve susam
       
       Yapılışı:
  • önce soğan sonra kıyma kavrulur baharatları eklenir,iç malzemesi hazırlanır
  • yumuşamış olan milföylerin 4 tanesi birbirine eklenerek dikdörtgen borcam büyüklüğünde açılır.Yağlanmış tepsiye yerleştirilir
  • erimiş tereyağ ve tahin karıştırılır
  • milföyün üstüne bir yufka buruşturarak yayılır,tahinli yağ karışımından kaşıkla üstüne dökülür fırça yardımı ile sürülür
  • kavrulan iç karışımının yarısı yufkanın üstüne yayılır
  • tekrar bir yufka buruşturarak kıymanın üstüne yayılır,yağlı karışımdan sürülür kalan kıyma bu yufkanın üstüne de yayılır
  • 3. yufka da buruşturarak yerleştirilir bu sefer yağlı karışım sürülmez
  • en üste kalan 4 milföy hamuru birbirine yapıştırıp tepsi büyüklüğünde açılır yufkaların üstüne yerleştirilir
  • en son üstüne 1 yumurta kırılıp çörekotu ve susam serpilir
  • 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir

          Bu tarifi 72.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİ DÜZENLEYEN  GÜLO ANNE MUTFAKTA arkadaşıma gönderiyorum.

16 Şubat 2012 Perşembe

Mercimekli Köfte

           Mercimekli köfte,çay saatlerinin vazgeçilmez bir lezzeti. Bu tarifi 72.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİ DÜZENLEYEN  GÜLO ANNE MUTFAKTA arkadaşıma gönderiyorum.

          Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı yada biraz az zeytinyağ
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • karabiber,kimyon,pul biber,nar ekşisi,tuz
  • kıyılmış maydanoz ve taze soğan
        Yapılışı:
  • mercimeği 3,5 su bardağı su ile birlikte düdüklü tencerede 3-4 dakika pişirelim
  • mercimek sıcakken üstüne bulguru ekleyip karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım.10-15 dakika dinlendirelim
  • ince kıyılmış kuru soğanı zeytinyağında biraz çevirip, salçaları ekleyip kavurmaya devam edelim
  • dinlenen bulgur ve mercimeğe kavrulmuş soğan ve salçalı karışımı ekleyelim
  • istediğiniz miktarda baharatları da ilave ederek elinizi yakmadan yoğuralım
  • en son kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da ekleyip kısa bir süre daha yoğuralım
  • marul yaprakları ile servis yapalım
     NOT:istenirse piyazlık doğranan soğanlar biraz tereyağında sotelendikten sonra servisten önce köftelerin üstüne gezdirilir.


Gamze'nin Arabaşı Sofrası

       
           Arabaşı, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez bir alışkanlığıdır Kayseri'lilerin.Eskiden akşam gezmelerinin ikramıydı, ama şimdi gündüz gezmelerininde gözdesi oldu.Sevmeyen yoktur herhalde Kayseri'de.
          Gamze benim liseden arkadaşım,arkadaşlıktan da öte yirmi küsür yıldır kardeş gibi olduk,aramıza mesafeler girse de kalplerimiz hep birlikte.Canım arkadaşım o gün sıcacık bol tavuklu arabaşı çorbası, hamuru ve diğer ikramlarıyla,her zaman ki güler yüzü,hoş sohbeti ile nefis bir gün yaşattı bize.
     

       

               Haşhaşlı kek ve ağlayan pasta
 
          Havuçlu topları da Fatma'cığım yapmış.Havuçları rendeleyip şeker ile birlikte pişirmiş,kırılmış bisküvi ve cevizle karıştırıp top top şekil verip hindistan cevizine bulamış.Ellerinize sağlık canım arkadaşlarım,iyi ki varsınız.

4 Şubat 2012 Cumartesi

Eltim Selma'da Akşam Yemeği

         
          Kayseri de sanırım ikinci günümüzdü eltimlerde ki akşam yemeği.Ablam kadar çok severim kendisini,çok marifetli, hamarat,kıpır kıpır yerinde duramayan biridir kendisi.Bazen hiperaktif kadın diye takılırım.O akşam yine nefis yemekler ve güler yüzüyle karşıladı bizi,menüde neler mi vardı

  •   yoğurtlu çorba


  • zeytinyağlı kabak çiçeği dolması


  • mevsim salata


  • peynirli banyolu börek



  • patates püresi ve fırında salçalı biftek

  • kayısı ve incir kavurması (dondurma ile beraber)

     
       İncirler ve kayısılar çok ufak olmayacak şekilde doğranır az tereyağ ilavesiyle teflon tavada kavrulur biraz süt yada su konarak çekmesi beklenir, dondurma veya kaymakla hiç biri olmazsa kıyılmış cevizle servis yapılır.

  • kedidilli kakaolu muhallebi
     

2 Şubat 2012 Perşembe

Tatili Bitirdik


            Kayseri'den önceki gün akşam döndük. Akraba ziyareti, bol muhabbet, çok leziz sofralarla harika bir hafta geçirdik.Soğuktu ama öyle kar filan yoktu,döneceğimiz güne kadar.Neyse zar zor döndük, Kayseri ve İstanbul'daki yoğun kar yağışından dolayı uçak seferlerindeki aksama bizi de etkiledi,rötarla da olsa sağ salim döndük evimize.
          Öncelikle evimizin çevresindeki kar manzaralarını paylaşmak istedim.Daha sonra nefis sofralarla aranızda olacağım.