26 Kasım 2012 Pazartesi

Aşurem


Malzemeler:
  • 2 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • 1 türk kahvesi fincanı pirinç
  • bir avuç ince bulgur
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
  • 1 su bardağı doğranmış kayısı
  • 1 su bardağı doğranmış kuru incir
  • biraz portakal kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çubuk tarçın
  • 3-4 tane karanfil
  • 2 elma(minik doğranmış)
  • 1 paket vanilya
  • 2-3 yemek kaşığı bal
  • 1 kg+2 su bardağı şeker
    Süslemek için
  • nar
  • dolmalık fıstık
  • susam
  • hindistan cevizi
  • ceviz
  • tarçın
      Yıllardır aşureyi göz kararı yapardım fena olmazdı ama yine de tedirgin olurdum, nasıl olacak malzemesi az mı oldu acaba diye,bu sene ki aşuremi ölçerek yaptım ki gelecek yıllarda (Allah nasip ederse)  kolaylık olsun.
      Yapılışı:
  • öncelikle bir gece önceden buğdayı bol su ile bir kaç defa yıkayıp sıcak su ile ıslattım
  • nohut ve fasulyeyi de sıcak su ile ıslattım
  • pirinci de ıslattım

    Ertesi gün:
  • önce buğdayı düdüklü tencerede 15 dakika haşladım ve suyu ile birlikte büyük bir tencereye aldım
  • fasulye ve nohutu beraberce yine düdüklü tencerede 8-10 dakika haşladım
  • buğday tenceresini ocağa koydum kaynamaya bıraktım ara ara kaynar su ilave ettim
  • bu arada incir,kayısı ve üzümü ıslattım
  • sırayla kaynayan buğdaya pirinç ve bulguru
  • tarçın,karanfil ve portakal kabuğunu
  • üzüm,kayısı ,fındık,vanilya
  • ısıttığım 2 su bardağı sütü yavaş yavaş karıştırarak ilave ettim
  • nohut,fasulye,bal ve şekeri de kontrollu olarak ekledim bu arada su isterse ara ara sıcak su verdim
  • minik doğradığım elmaları ve inciri en son ekleyip 5-10 dakika daha kaynattım

  • kabuk tarçın ve karanfilleri aşurenin içinden çıkardım
  • servis yapacağımız kaselere yeterince paylaştırdm biraz kaymak tutunca üstünü süsledim
  • süslemek için susam ve dolmalık fıstığı teflon tavada biraz kavurdum
  • nar,ceviz,tarçın,hindistan cevizi ile süsledim
komşulara giden aşureler

23 Kasım 2012 Cuma

Akşam Gezmesi



           Geçen akşam Nermin bizi bu mamalarla ağırladı,zaten Nermin'e giderken aç olmak lazım ki nefis lezzetlerin tadına varalım.
          Yıllar önce Nermin'ler yeni evli biz hayırlı olsuna gideceğiz,eşim kızcağızın iki ayağını bir papuca sokacak ya yaprak sarması,mantı isteriz diye takılmışmış Murat'a.Nermin'de yeni evli olmasına rağmen harika bir sofra ile karşıladı bizi.Gerçekten de yaprak sarması ve mantı yapmıştı yanında daha neler vardı hatırlamıyorum ama hepsinin çok güzel olduğunu dün gibi hatırlıyorum.
          Yine her zaman ki gibi güler güzü hoşsohbeti ile dört dörtlük ev sahipliğini yaptı güzel arkadaşım.Neler yapmış derseniz:
  • kuru patlıcan dolması
  • fellah köftesi
  • kuru börek(tahinli ve cevizli)
  • irmikli şekerpare





       Börekleri incecik nişasta ile elde açarak yapmış Nermin'in annesi.Bu Kayseri'nin meşhur kuru böreği eskiden düğün,bayram gibi özel günlerde yapardı büyükler.Şimdilerde evde yapan pek kalmadı hazır ev yapımı ürünler satan yerlerde var,ama Kayseri'de.Teyzeye bir kez de buradan teşekkür ediyorum.


20 Kasım 2012 Salı

Kırma Yeşil Zeytin Yaptım


         Bu gün pazar vardı bizim sokakta,bir kaç haftadır taze zeytinlere gözüm takılıyordu alsam nasıl olur,becerebilir miyim, e bunu anlamanın bir tek yolu var alıp denemek.Bakarsınız artık zeytinlerimi kendim yaparım.4 kilo zeytin aldım, hangisini alsam diye düşünürken Mersin'li komşumuz Ali abinin sözleri geldi aklıma,''zeytine baktığın zaman beni al der sana'' demişti gerçekten bu zeytinler de öyle oldu gözüme güzel göründüler, yoksa hiç anlamam hayatımda ilk kez taze zeytin alıyorum.Bakalım hayırlısı,umarım beni utandırmaz.

         Önce yıkayıp zeytinleri tek tek soda şişesiyle fazla parçalamadan kırdım.4 kilo zeytini tam bir saatte hallettim.Bu arada mersin'li Öznur ablanın tarifi ve nette yaptığım araştırmalar sonucunda özellikle
 Cahide  hanımın  blogunda ki tarife uyarak büyük kavanozdaki zeytinleri direk tuzlu suya koyarak, yani kavanoza yerleştirdikten sonra kavanozu içme suyu ile doldurdum,sonra o suyu bir kaba alıp yeterince kaya tuzunu erittim,(tuzunun yeterliğini anlamak için yıkadığım bir yumurtayı tuzlu suya koydum suyun üstüne çıkınca tuzu yeterli oluyormuş)1 tatlı kaşığı da limon tuzunu suda eritip kavanoza ekledim en üstüne sızma zeytinyağ döküp hava almaması için elimle buruşturduğum buzdolabı poşetini kavanozun ağız kısmına yerleştirdim ve kavanozun kapağını sıkıca kapattım.(Böyle yapınca daha uzun süre dayanıyormuş)
        Küçük kavanozdakinin iki gün sabah akşam acı suyunu değiştirip,sonrasında tuzlu suyunu koyacağım.(Bu daha önce tüketmek için)Böylece her ikisini de denemiş olacağım.Bakalım sonuç nasıl olacak,umarım hüsrana uğramam.Detaylı tarife buradan bakabilirsiniz.
        Daha sonra zeytinlerim olduğunda, yani bir ay kadar sonra yiyeceğimiz kadar zeytini bir kaç defa sudan geçirip limon,zeytinyağ,pulbiber,kekik ve nane ile ile tatlandırıp afiyetle yiyeceğiz İNŞAALLAH.
       

           Evet bu gün zeytin maceram böyle idi.



            Bunlar da terasa aldığımız siklamenler,geçen kışta almıştık inanılmaz güzeller kasım ayından nisan ayına kadar hep böyle rengarenk çiçekleri ile süslediler camın önünü.Eğer sizinde camınızın önü uygunsa vakit kaybetmeden alın ve bir an önce bu güzelliğin keyfini çıkarın.

7 Kasım 2012 Çarşamba

Peynirli ve Patatesli Pideler

 
    Ev yapımı yumuşacık pideler,değişik iç malzemeleri ile farklı lezzetleri yakalayabileceğiniz bir tarif.Ben evde olan malzemelerle patatesli ve peynirli yaptım.

   Patatesli iç malzemesi

  • 2-3 tane orta boy haşlanmış patates
  • biraz rendelenmiş kaşar peyniri
  • 5-6 dilim pastırma
  • 1 yumurta
  • biraz zeytinyağ
  • maydanoz
  • tuz,karabiber ve pulbiber
      Rendelenmiş patates ve kaşarı ufak doğranmış pastırma yumurta az sıvıyağ,maydanoz ve baharatları karıştıralım.

     Peynirli iç malzemesi
  • rendelenmiş kaşar ve beyaz peynir
  • ufak doğranmış domates ve sivri biber
  • 1 yumurta
  • maydanoz
  • pulbiber
      Bütün malzemeleri karıştırıp hazırlayalım

 
     Hamur için malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 küp yaş maya
  • tuz
  • aldığı kadar un (yarısı beyaz un yarısı tam buğday unu)
  • 1 yumurta akı hamurun içine, sarısı üstüne sürülecek
      Yumuşakça yoğurduğumuz hamuru yarım saat kadar mayalanmaya bırakalım,sonra yağlanmış tepsiye istediğimiz büyüklükte pideler yapıp yumurta sarısı sürüp iç malzemesini elimizle bastırarak yerleştirelim.10-15 dakika daha pideleri dinlendirip 200 derece ısınmış fırında pişirelim.