25 Aralık 2012 Salı

Tandır Böreği



           Daha önce yalancı tandır böreği  tarifini vermiştim tık tık deneyenler bilir o da çok güzeldi,fakat bu gerçek mi gerçek bir tandır böreği,el açması, kıyır kıyır.Çok kolay değil ama çok zor da değil.Bu böreği yeğenim İkbal yaptı kendisi hamur işlerinin ustasıdır. Yapım aşamalarını çekemedim,yardımda edemedim sadece yeme kısmında bulundum öyle güzeldi ki hala tadı damağımda.
         Tarife gelecek olursak
      İç malzemesi:

  • 400-500 gr kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • az sıvıyağ
  • tuz ,karabiber
  • istenirse maydanoz
     Hamur malzemesi:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1 kaşık yoğurt
  • tuz
  • aldığı kadar un
       Hamura sürmek için:1 su bardağı tereyağ yada margarin 3-4 yemek kaşığı tahin
  ( Kayseri'de bu börek için TARİN yağı kullanıyorlar)
     
      böreğin üstüne sürmek için 1 yumurta
 
      Yapılışı:
  • kıyma,soğanla birlikte az sıvıyağda kavrulur,tuz ve karabiber eklenir.kenarda bekletilir.
  • hamur için bütün malzeme karıştırılır yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğrulur,nemli bez örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir.
  • hamur 15 parçaya bölünür(ceviz gibi)
  • tereyağ eritilip tahin karıştırılır
  • hamurdan bir parçası alınıp tabak büyüklüğünde açılır,tahinli yağ sürülür
  • üstüne yine bir hamur açılır ve yağ sürülür.böylece 5 kat hamur üst üste yağlanır bohça gibi katlanır,buzdolabına konur.
  • yine hamurlar açılarak araları yağlanıp 5 kat üst üste konur katlanır.buzdolabına diğer hamur bohçasının yanına konur
  • kalan 5 beze de diğerleri gibi açılıp,araları yağlanıp,bohça gibi kapatılır,buzdolabına konur
  • böylece bütün hamurlar beşli beşli hazırlanır
  • büyük fırın tepsisi yağlanıp,ilk hazırladığımız hamur bohçası tepsi büyüklüğünde açılıp tepsiye yerleştirilir
  • hazırlanan kıymalı için yarısı hamurun üstüne yayılır
  • 2.hamur bohçası da tepsiye göre açılıp yerleştirilir
  • kalan kıymalı iç yayılır
  • en son hamur bohçası da tepsiye göre açılıp yerleştirilir.1 yumurta hamurun üstüne sürülür
  • 200 derece sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
     NOT:1-hamurlarla börek hazırlandıktan sonra buzdolabında bir kaç saat pişirinceye kadar bekleyebilir.
     NOT:2-hamur bezeleri beşer beşer açılıp araları yağlanıp katlandıktan sonra buzdolabı poşetine konup dondurucuda bekleyebilir.börek yapılacağı zaman iç hazırlanıp hamurlar oda sıcaklığına gelince açılarak börek yapılır.
     NOT:3-en kısa zamanda bu böreği yapıp aşamalarını göstereceğim.


         

24 Aralık 2012 Pazartesi

Lokum



          Gerçekten de lokum gibi oldu.Aslında bildiğiniz koyu bir muhallebi fakat şekillendirme aşaması farklı olunca bu hale geldi.Hafif bir atıştırmalık isterseniz çayınızın,kahvenizin yanına mutlaka deneyin.Ben çikolatalı,fıstıklı,fındıklı ve hindistan cevizli yaptım ama en çok hindistan cevizlisini beğendim.

            Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 7 yemek kaşığı un
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • vanilya
  • istenirse damla sakızı
         Yapılışı:
  • tereyağ ve vanilya hariç diğer malzemeler tencereye alınıp karıştırarak kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirilir
  • sıcakken tereyağ ve vanilya eklenip mikserle 5-6 dakika çırpılır
  • uzun, düz su bardakları ıslatılıp muhallebi dökülür.Streçle kaplanır ki muhallebi kurumasın.
 
  • buzdolabında 5-6 saat bekletilir(ben akşamdan yapıp sabaha kadar beklettim)
  • dinlenmiş muhallebiler yavaşça bir tabağa çıkartılır(bardakları ters çevirip bekleyince yavaş yavaş kayıyor,tabiki iyi ıslatılmışsa)
  • istenilen kalınlıkta dilimler kesilip hindistan cevizi yada diğer malzemelere bulanıp ortasına fındık batırılır

Afiyet olsun..........

19 Aralık 2012 Çarşamba

Eminönü gezmesi ( 2 )


 

        Yine Eminönü gezmesi,biz çok üşüdük çok yorulduk bugün ama yinede güzeldi.Bakalım resimleri görünce siz de beğenecekmisiniz.Üsteki resim mısır çarşısının girişi,

Çeşit çeşit baharatlar 

El işi çerezlik,nihale,kase,ve tabaklar

Malatya pazarı

hediyelik eşyalar

Bakır fincanlar

çesitli aksesuarlar



takılar

Pasta malzemeleri 





            Bunlarda günün sonunda aldıklarım,aslında daha aklımda kalanlar var ama bir sonraki eminönü gezmesine kaldılar.

  • poşetlerdeki hindistan cevizi 5 tl
  • kırılmış fındık 5tl
  • toz fıstık 6tl
  • çikolata süsü 6 tl
  • kurutulmuş meyve şekerlemesi  6 tl 
  • fındık 2,5tl   
  • dondurma kepçesi 10 tl    
  • muffin kalıpları herbiri 1 tl
  • süslü kürdanlar paketi 1 tl
  • pirinç havan 20 tl
  • filli nazarlık 5 tl
  • ıphone kılıfı 10 tl  
  • altın rengi bilezik 12,5 tl
  • fön makinası 2000 watt 50 tl
  • resimde çıkmamış fön fırçası 6 tl
      NOT: Eğer sizin de fön makinesıne ihtiyacınız varsa kuaför malzemeleri satan ZAZA han dan aldım.Günde 8 saat kullanıma uygun,profösyonel ve ekonomik.

18 Aralık 2012 Salı

Pudingli,Damla Çikolatalı Kurabiye


         Kahvenin çayın yanına en iyi arkadaş kurabiye,çok sevmeme rağmen sık yapmadığım bir lezzet.Sık yapmıyorum çünkü dayanamayıp üçer beşer yiyorum,sonrasında tartıya yansıyan kilolar.Neyse bu nefis, ağızda eriyen kurabiyeyi Selma yengem yapmış.Tarifine gelince;

        Malzemeler:

  • 250 gr margarin yada tereyağ
  • 1 yumurta
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 4 kaşık nişasta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kakaolu puding
  • kabartma tozu 
  • vanilya
  • damla çikolata(en son süslemede kullanılacak)
  • aldığı kadar un
      Yapılışı:
  • yumuşak margarin ve diğer malzemelerle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur
  • ceviz büyüklüğünde kurabiyeler yapılıp,üzerlerine damla çikolata batırılır
  • fırın tepsisine aralıklı dizilip 180 derece önceden ısınmış fırında 15-20 dakika pişirilir

8 Aralık 2012 Cumartesi

Filiz'in masası


           Geçen hafta sevgili arkadaşım Filiz'de idik.Harika bir sofra hazırlamış bizim için,diyeti filan unutup tadına vardık nefis ikramların.Arkadaşım Kayseri'li olunca, menüde kıymalı yağlama başrolde ,tatlı olarak mandalinalı muhallebi ve un helvası, hepsini doya doya yedik.
          Ellerine sağlık Filiz'ciğim sayende keyifli bol lezzetli bir gün geçirdik.
        
               Kıymalı yağlamanın daha önce tarifini vermiştim buradan bakabilirsiniz.