10 Ocak 2013 Perşembe

Şefika'da Kahvaltı


         Sevgili arkadaşım Şefika geçen hafta nefis bir kahvaltı sofrası ile ağırladı bizi.Sofra o kadar zengindi ki  sadece kuş sütü eksik desek doğru olur,teşekkürler arkadaşım güler yüzün ve misafirperverliğinle harika bir gün geçirdik sayende .Marifetli arkadaşımın bloguna bakmak isterseniz buradan bakabilirsiniz.Şimdi sofranın resimleri ile baş başa bırakıyorum sizi, bakalım bana hak verecekmisiniz?




5 Ocak 2013 Cumartesi

Haşhaşlı Çörek


            Bugün yakındaki marketleri alt üst ettim ezilmiş haşhaş aradım bulamadım,sonrasında aktara bakmak geldi aklıma nihayet orada yarım kiloluk kutuda varmış.Hemen aldım denemek istediğim bir kaç tarif var haşhaşla yapılan.Eve gelip kolları sıvadım hemen mutfağa,hamur yoğurmaya.Aslında basit ekmek hamuruyla yapılıyor fakat ben biraz farklı yaptım.Zeymuran cafe arkadaşım da bir tarif vermiş ondan esinlenerek miktarı da biraz azaltarak bir hamur yoğurdum.Malzemelere geçmeden önce arkadaşımın tarifine bakmak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

     
           Malzemeler:

  • 1 büyük çay bardağı ılık su
  • 1 büyük çay bardağı ılık süt
  • yarım çay bardağından az sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • aldığı kadar un 3-4 su bardağı kadar (yarısı tam buğday,yarısı beyaz un)
       İç malzemesi.
  • 3 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
  • yarım çay bardağı kadar sıvıyağ
  • isterseniz iri kıyılmış ceviz(ben kullanmadım)
         Yapılışı:
  • öncelikle hamur malzemeleri ile yumuşakça hafif ele yapışan bir hamur yoğuralım
  • hamuru10 dakika kadar dinlendirelim
  • ezilmiş haşhaşı ve sıvıyağı karıştırıp sürülebilir bir kıvamda hazırlayalım
  • hamuru 3 parçaya bölüp tezgahı ve elimizi yağlayıp hamuru açabildiğimiz kadar açalım(çok ince olması gerekmiyor)
  • açtığımız hamura yağlı haşhaşı sürelim(bu aşamada ceviz serpebiliriz) ve rulo yapalım.ruloyu elimizle biraz inceltelim.
  • rulo yaptığımız hamuru üç parmak genişliğinde keselim
  • yağladığımız yuvarlak kalıbımıza dik dik dizelim
  • diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım
  • elimizle biraz bastırıp düzeltelim(istersek yumurta sarısı sürelim.ben sürmedim)

  •  30-40 dakika kadar mayalandıralım
  • 200 derece ısınmış fırında kızarana kadar 20-25 dakika pişirelim

NOT:yumuşacık pamuk gibi çörekler oldu, ben ceviz kullanmadım ama cevizli de çok leziz oluyor.

2 Ocak 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Kereviz


           Daha öncede vermiştim zeytinyağlı kereviz tarifini tık tık,bu aralar biraz daha farklı pişiriyorum yiyenlerin çok hoşuna gitti isterseniz bir de böyle deneyin.
 
           Malzemeler:

  • 2 orta boy kereviz ve yaprakları
  • 2 büyük havuç
  • 1 orta boy kuru soğan yada bir kase arpacık soğan
  • 3 servis kaşığı sızma zeytinyağ
  • 1 portakal,2 mandalina,yarım limon suyu
  • tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
        üstü için:
  • 1 kutu konserve mısır
  • yarım demet dereotu
       Yapılışı:
  • soğanlar doğranır zeytinyağında şöyle bir çevrilir(rengi değişmeyecek)
  • havuçlar ve kereviz küçük küpler halinde doğranır
  • varsa kereviz yaprakları da doğranır
  • hepsi birlikte soğanlarla karıştırılır,tuzu şekeri eklenir
  • portakal,limon ve mandalina suyu ilave edilir
  • ister açık tencerede yumuşayıncaya kadar,istenirse düdüklü tencerede pimi çıktıktan sonra 2 dakika pişirilir kapağı açılmadan dinlendirilir(ben düdüklü de pişirdim)
  • ılıklaşınca servis tabağına alınıp üstüne mısır ve ince kıyılmış dereotu serpilir.
   NOT: Yemeklerin yanına veya çay sofralarına lezzet katacak harika bir zeytinyağlı,deneyin beğeneceğinize eminim.