24 Mart 2013 Pazar

Tam buğday unlu tuzlu kurabiye


           Bu gün küçük kızım Yağmur bu kurabiyeleri yaptı, aslında tarif beyaz unlu idi ama biz tam buğday ununu tercih ettik iyide yapmışız harika kıyır kıyır oldular.Evde kabartma tozu da kalmamış,. amannn eskiden kabartma tozu mu vardı? dedik ve karbonat ekledik.Aslında klasik bir tarif,hamura  isterseniz maydanoz,pulbiber ,üstüne rende kaşar da ekleyebilirsiniz.

         Malzemeler:

  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 dolu yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
  • tuz
  • 1 tatlı kaşığı karbonat yada kabartma tozu
  • 2-3 yemek kaşığı beyaz un+ aldığı kadar tam buğday unu
  • üzeri için yumurta sarısı,susam,çörekotu,mavi haşhaş,pulbiber
        Yapılışı:
  • üst malzemesi hariç diğer malzemeleri karıştırıp aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yoğrulur
  • isterseniz kalıpla isterseniz farklı şekillerde hazırladığımız kurabiyeleri tepsiye dizelim
  • yumurta sarısı ve az zeytinyağını karıştırıp kurabiyelere sürelim
  • üstüne susam,çörekotu
  • 200 derece önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir

Rokoko


           Bu tatlıyı geçen hafta Arzuhan'da yemiş ve çok beğenmiştim,eskiden sık sık yaptığım pratik bir tatlı idi arkadaşım özlediğimiz bu lezzeti hatırlattı bize.Tarifini alıp sizlerle paylaşmak istedim,malum yaz da geliyor sıcak akşamlarda hafif bir alternatif.
         
          Malzemeler

  • 2 poşet krem şanti+hazırlamak için yeteri kadar süt
  • yaklaşık 3 paket kakaolu bisküvi
  • 2-3 avuç ceviz
  • 2-3 tane muz
  • üzeri için hazır çikolata sosu
       Yapılışı.
  • krem şanti süt ile çırpılıp,irice ufalanan bisküvi, ceviz ve dilimlenmiş muzlar karıştırılıp herhangi bir kek kalıbı yada bocama dökülür
  • buzluğa atılır
  • servisten yarım saat önce çıkarıp üzerine çikolata sos dökülür
     Afiyetler olsun...........

       

20 Mart 2013 Çarşamba

Arzuhan'da Kahvaltı


         Geçen hafta günümüz Arzuhan'da idi.Sevgili arkadaşım bize nefis bir masa hazırlamış, ikramların yanı sıra güler yüzü ve misafirperverliği de eklenince değmeyin keyfimize.Kahvaltı sofrası resimdeki gibi klasik kahvaltılıklar,milföy börek,simit ve tatlı olarakta eskiden çok sık yaptığım  rokoko.Çikolata sosla birleşince bol fıstıklı,bisküvili nefis bir tatlı olmuş,diyeti miyeti unutup bol bol yedik.En kısa zamanda tam tarifini alıp tekrar yapacağım,malum yaz geliyor sıcak akşamlarda serinlemek için hafif bir alternatif.
         Arzuhan'a buradan tekrar teşekkür etmek isterim bize bu güzel günü yaşattığı için,bir sonraki gün  nisan ayında bende, hava şartları izin verirse terasta bir bahar masası olsun istiyorum.
ROKOKO tık tık

12 Mart 2013 Salı

Peynirli İrmik Helvası

       
           İrmik helvası benim tatlı krizlerimde imdadıma yetişen bir tatlıdır.Ev halkı da sevince sık sık yapılır bizim evde.Dondurmalısı,sadesi ve peynirlisi bu gün karşınızda peynirlisi var.Eğer künefe seviyorsanız ki künefeyi kim sevmez dediğinizi duyar gibiyim,peynirli irmik helvasını mutlaka deneyin.Ben dil peyniri ile yaptım ama bulabilirseniz tuzsuz künefelik peynirle nefis olacaktır.
           Haftasonu dışarda yemek yiyip eve gelirken malum istanbul trafiği sıkışınca 1,5 saat traifkte kaldık tabii benim çay ve tatlı krizim dayanılmaz bir hal aldı.Eve girer girmez ellerimi yıkayıp doğru mutfağa helvayı kavurup çayı demleyip mutlu sona ulaşmam tam tamına yarım saat.Muhteşem künefe tadında helvayı ev halkı çok beğendi sizde denemek isterseniz işte malzemeler:
  • 1 su bardağı irmik
  • 1su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı kadar küçük küp doğranmış dil peyniri
      Yapılışı:
  • tereyağ ve irmiği rengi dönene kadar kavuralım
  • şekeri ekleyip birazda böyle kavuralım
  • suyunu ilave edip çekene kadar kısık ateşte pişirelim
  • küçük doğradığımız peynirleri ilave edip şöyle bir karıştırıp ocağı kapatalım
  • kapağınıda kapatıp 10 dakika kadar dinlendirelim
  • sonrasında tarçın ve ceviz ilave edip afiyetle yiyelim.


6 Mart 2013 Çarşamba

Yine Bir Kahvaltı Masası


          Bu aralar mutfağa pek girmiyorum desem yalan olmaz,sadece yemek yapıyorum o da bildiğimiz şeyler.Geçtiğimiz hafta böyle bir kahvaltı masası hazırladım,sevgili arkadaşlarım için.Çok farklı şeyler yoktu,sade,samimi bir ortam olsun istedim.Arkadaşlarımla da 15-20 yıllık bir geçmiş olunca bayağı güzel,bol muhabbetli saatler geçirdik.
         Masamızda klasik kahvaltılıklar peynir,zeytin,reçel çeşitleri,yumurta,kuru domates salatası,sucukiçi,pastırma(malum Kayseri'li olunca)simit ve ekmek çeşitleri vardı.Tatlı olarak da  balkabaklı muhallebi ve anne kurabiyesi,ayrıca Filizin yaptığı un kurabiyesi( S kurabiye)vardı.

                 
          
         
             Anne kurabiyesi (tık tık)

1 Mart 2013 Cuma

Anne Kurabiyesi


          Hani vardır ya tadı damağımızda kalan,mis gibi kokusu hala burnumuzda olan annelerimizin yaptığı hafif yumuşak kurabiyeler.İşte o kurabiye bu,sevgili arkadaşım Fatma anlatınca telefonda bu kurabiyeyi hemen mutfağa geçip denedim eminim onun yaptığı kadar guzel olmamıştır ama yinede yıllar önce rahmetli halamın sık sık yaptığı çok özlediğim bir tadı yakaladım sizde nostalji yaşayıp eski tarifleri gün yüzüne çıkarmak isterseniz,buyrun malzemeler.

       Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 4 türk kahvesi fincanı şeker
  • 1,5 türk kahve fincanı erimiş tereyağ yada margarin
  • 1   türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 2,5 türk kahve fincanı sulu yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat+limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • portakal veya limon kabuğu rendesi
  • 13 kahve fincanı un
       Yapılışı:
  • un hariç diğer malzemeleri el çırpıcısı ile biraz çırpıp
  • yavaş yavaş un ilavesi ile ele yapışan bir hamur yoğuracağız
  • elimezden kaşıkla hamuru sıyırıp
  • buzdolabında tercihen bir saat yada daha fazla dinlendirelim
  • fırını 200 derecede iyice ısıtıp elimizi hafif yağlayıp ceviz büyüklüğünde kurabiyeler yapalım toz şekere batırıp istersek üstüne fındık koyalım
  • tepsiye aralıklı dizelim ki birbirine yapışmasın
  • pembeleşene kadar pişirelim