30 Mayıs 2013 Perşembe

Acılı Minik Ekmekler ve Simit poğaça



Hamur malzemeleri;

•1 büyük çay bardağı süt

•1 büyük çay bardağı soda yada su

•1 büyük çay bardağı sıvıyağ

• 1 paket instant maya

• tuz

• aldığı kadar un

Üst harç için;
  • 2 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı   "         "
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Biraz tuz
  • 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yarım çay bardağı susam
Yapılışı;
  • hamur malzemelerinden yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğrulur ve yaklaşık yarım saat mayalandırılır
  • üst harç için soğanlar küçük küçük doğranır ve yağda kavrulur.altı kapatılıp,salçalar,tahin,susam ve tuz eklenip iyice karıştırlır.
  • mayalanan hamurdan cevizden büyük bezeler kopartılıp yağlanmış tepsiye dizilir.dizme işlemi bitince hazırladığımız harç eşit olarak hamurların üzerine pay laştırılır ,elle bastırılır.üzerine tekrar susam serpilip,200 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir..
               Simit Poğaça




        Simit poğaçanın hamurunu da aynı malzemelerle sadece yarı yarıya tam buğday unu kullanarak yaptım,iç harcını kaşar,beyaz peynir ve maydanozlu olarak hazırladım.Poğaçalara şekil verdikten sonra yarım bardak pekmez yarım bardak su ile hazırladığım karışıma batırıp bol susama buladım.200 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirdim(pekmezli su çok çabuk kızartıyor dikkat edelim gerekirse fırın ısısını biraz düşürelim)

Bu poğaçaları ve ekmekleri arkadaşlarıma kahvaltı sofrasında hazırlamıştım,malum ev sahibi olunca aceleden istediğim gibi resim çekemedim.Alttaki resim masadan ufak bir görüntü.


29 Mayıs 2013 Çarşamba

Kadayıflı Muhallebi


    
        Bu tatlıyı geçtiğimiz hafta Fİliz'in kahvaltı davetinde tatma fırsatı buldum,ve tabiki çok beğendim.Aslında sütlü tatlıları özellikle muhallebiyi çok sık yaparım fakat kadayıflısını bu zamana kadar denememiştim.Bundan sonra sık sık yaparım herhalde özellikle ramazanda iftar sofralarında dondurmayla da çok güzel olacağına eminim.
       Malzemelere  geçmeden önce tarifte taze kadayıf vardı,ben taze kadayıf bulamayınca hazır pişmiş,kuru şerbeti dökülmemiş 400gr lık paketteki kadayıftan yaptım.Çok ta iyi olduğunu düşünüyorum,taze kadayıftan yapanlar kavurma işinin çok zahmetli ve uzun sürdüğünden şikayet etmişler.pişmiş kadayıfı elimle ufalayıp kavurmam 10-15 dakikadan fazla sürmedi.
      Ben bu tatlıyı kuplarda servis yaptım siz isterseniz cam fırın tepsisinde de servis yapabilirsiniz.
      Şimdi malzemeler ve tarife geçebilirim.

Muhallebi için malzemeler;
•1 litre süt
• 1 su bardağının yarısı un yarısı nişasta
• 1 su bardağı şeker
• vanilya
• 1 kutu (200 ml) krema

Kadayıf için malzemeler;
• 400 gr hazır pişmiş kadayıf
• 6 yemek kaşığı tereyağ
• 6 yemek kaşığı toz şeker
• 1 su bardağı kıyılmış ceviz yada fındık(ben kullanmadım)

Yapılışı;
•öncelikle muhallebi için krema hariç diğer malzemeleri tencerede karıştırarak kaynayıp göz göz olana kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım.
•pişmiş kadayıfları elimizle ufalayıp büyükçe bir pilav tavasına alalım,üstüne tereyağ ve toz şekeri ekleyip karıştırarak yakmadan kavuralım,bu aşamada ceviz yada fındık da ekleyebilirsiniz.
•soğuyan muhallebiye kremayoımikserle çırparken ekleyin.
•bu işlemleri bir gün önce yaparsanız çok kolay oluyor,servisten biraz önce kupların altına biraz kavurduğumuz kadayıftan,biraz muhallebi ve yine kadayıf koyarak hazılayabilirsiniz.
•kuplarda ertesi güne kalan tatlıların kadayıfları yumuşamıştı,eğer çok yaptıysanız ayrı ayrı muhafaza edip servis esnasında bir araya getirin derim ben.Şimdiden afiyet olsun.


19 Mayıs 2013 Pazar

Browni Kurabiye


             Bu kurabiyenin tadını hep merak ediyordum,fakat bir türlü fırsat bulamamıştım denemeye.Ya misafir gelmesi lazım yada yapıp birine götürmek lazım yoksa evde olunca gidip gelip yerim diye korkuyorum.Bu sefer her ikisi de birlikte oldu yarısı evde kaldı yarısını da arkadaşım Filiz'deki günümüze giderken götürdüm.
( Arkadaşımın muhteşem sofrası bir sonraki postta gelecek)
           Kurabiyeyi tadanlar çok beğendi,hafif  bir tatlı oldu.Bundan sonra sık sık yapılacağa benziyor.

          Malzemeler:

  • 250 gr teremyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 25 gr kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
      Şerbeti için:
  • 3 çay bardağı su
  • 3 çay bardağı toz şeker
     Yapılışı:
  • önce şerbeti hazırlayalım ki kurabiyeler pişene kadar soğusun
  • şeker ve suyu ocağa koyup kaynayınca kısık ateşte 5-6 dakika pişirelim
  • kurabiye için bütün malzemeleri karıştırıp, aldığı kadar unla ele yapışmayan bir hamur hazırlayalım
  • yağlanmış tepsiye ceviz büyüklüğünde şekil verdiğimiz kurabiyeleri dizelim
  • yaklaşık 30 tane kurabiye çıkıyor
  • 175 derece fırında 25-30 dakika pişirelim
  • fırından çıkan sıcak kurabiyeleri soğumuş olan şerbete batırıp tepsiye tekrar alalım
  • bütün kurabiyelere bu işlemi uygulayalım
  • kalan şerbeti tepsidekilerin üstüne gezdirelim
  • başka bir tepsi ile üstünü kapatıp bir kaç saat böyle bekletip sonrasında buzdolabına kaldıralım
  • servisten önce kurabiyelerin üstünü hindistan cevizi ile süsleyelim
 

4 Mayıs 2013 Cumartesi

Mousse Kremalı Pasta

 
             Uzun zamandır yazamadım,nasıl bir suçluluk duygusu nasıl bir ağırlık anlatamam.Sürekli aklımda olmasına rağmen olmadı işte,neyse şeytanın bacağını bu gün kırarım umarım.Oysa yazacak çok şey var Venedik ve Edirne gezisi,arkadaşlarımla kahvaltıya yaptığım acılı ekmekler ve simit poğaçalar ve daha neler neler.Sözü çok uzatmadan mousse kremalı pastama geçiyorum.
             Kekini kendim yaptım ama siz vaktiniz yoksa hazır kek te kullanabilirsiniz.Keki siz yaparsanız mutlaka bir gün önce yapınki lezzetine lezzet katılsın,bu benim her zaman yaptığım klasik tarifim.
 
          Kek için malzemeler:
 
      3 yumurta
      1,5 su bardağı (200 ml lik klasik bardak)şeker
      yarım su bardağı ılık su yada süt
      yarım su bardağı sıvıyağ
      2 yemek kaşığı kakao
      kabartma tozu,vanilya
      limon kabuğu rendesi
      1,5 su bardağı+1 yemek kaşığı  un
     
      Keki ıslatmak için yarım su bardağı süt
      1 kutu mousse krema
      biraz damla çikolata
      bir bardak çekirdeksiz vişne (dondurulmuş olabilir)
      üstü için bir kaşık kakao



 
  •  Önce keki hazırlayalım,oda sıcaklığındaki yumurtalarla şekeri iyice köpürene kadar çırpıyoruz
  • suyu ,sıvıyağı,limon kabuğu rendesi ve kakaoyu ekleyip karıştırıyoruz
  • una kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip eleyerek yumurtalı karışıma çok fazla çırpmadan  karıştırıyoruz
  • kalıbı yağlayarak(ben bu pastada 24 cm lik kelepçeli kalıp kullandım)kek hamurunu boşaltıyoruz
  • önceden ısınmış 160 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika pişiriyoruz
  • kürdanla kontrol edip fırından çıkan keki tamamen soğuyana kadar bekletiyoruz
  • keki kalıptan çıkarıp keskin bir bıçakla iki kesiyoruz,ilk katı servis yapacağımız tabağa etrafına tekrar kelepçeyi takarak yerleştiriyoruz
  • biraz sütle ıslatıp damla çikolata ve vişneleri serpiyoruz
  • bu aşamada kremayı üstünde yazan ölçü sütle hazırlıyoruz,(önceden hazırlarsak bu krema sertleşiyor daha akıcı kıvamda sürmek kolay oluyor)
  • kremanın yarısını çikolata ve vişnenin üstüne yayıyoruz
  • hemen ikinci kat keki koyup onuda sütle ıslatıyoruz ve kalan kremayı yayıyoruz
  • pastayı dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz,servisten hemen önce üstüne kakao eliyoruz

   
                                                AFİYET OLSUN...........