27 Haziran 2013 Perşembe

Arpa Şehriye Salatası


Bu sıcak günlerde hafif ve doyurucu bir salata yapmak isterseniz mutlaka denemelisiniz.Ben evde olan malzemeleri kullandım,siz isterseniz farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.

Malzemeler;
1 kase arpa şehriye
Maydanoz,dereotu
3-4 dal taze soğan
Konserve mısır
4-5 tane yeşil biber
3-4 salatalık
Yarım limon
Nar ekşisi
Sızma zeytinyağ

Yapılışı;
• tencereye biraz zeytinyağ ekleyip,arpa şehriyeleri hafif renk değiştirene kadar kavuralım
•kavurduğumuz bir kase şehriyeye, iki kase sıcak su  ve biraz tuz ekleyip kapağı kapalı pilav gibi pişirelim
•suyunu çektikten sonra karıştırıp soğumaya bırakalım
•ufak ufak doğradığımız salata malzemelerini soğuyan şehriyemize ekleyelim
•yağ,limon,nar ekşisi ve tuz ekleyip karıştıralım,servis yapalım

6 Haziran 2013 Perşembe

Elmas'ın akşam sofrası


         Bu güzel sofrayı Elmas hazırlamıştı,kendisi Karadenizli çok marifetli bir hatundur.Sabahtan karar verip akşama 15 kişilik sofrayı bir çırpıda hazırlar.Şimdi masada neler vardı görelim isterseniz,
         Zeytinyağlı enginar,bulgur pilavı,buzluk böreği,zeytinyağlı taze fasülye
         semizotu salatası,mantarlı kuşbaşı etli orman kebabı
      ev yapımı üzüm suyu

          Buzluk böreğini ben yapıp götürdüm,çıtır çıtır milföy gibi oldu çok da beğenildi.Önceki postta tarifini vermiştim.

Buzluk Böreği


      Bu böreğin farklı versiyonlarını mutlaka yapıyorsunuzdur,isterseniz bir de böyle deneyin.Geçenlerde Filiz kahvaltı davetinde yapmıştı,hepimiz çok beğendik çıtır çıtır olmuştu.hemen tarifini alıp Elmas'a giderken yapıp götürdüm,oradada çok beğenildi bundan sonra mutlaka dondurucu da hazır bulunacak bu börek.Yapılışı da çok kolay,ama mutlaka buzlu buzlu pişecek sanırım püf noktası burda,şimdi kısaca tarifi vereyim.
Malzemeler ;
•5 yufka
          
•sos malzemesi;
           
•250 gr margarin(ben yarısını tereyağ ve teremyağ kullandım)
•1 çay bardağı sıvıyağ
• 1 su bardağı su
•  üzeri için yumurta sarısı,susam
•istediğiniz bir iç malzemesi; ben haşlanmış patates ve beyaz peyniri karıştırıp maydanoz ekledim.

•Yapılışı
•sos için yağları eritip,su ve sıvıyağı karıştıralım.Yufkanın 1. katını masaya serip sostan sürelim(bol bol değil ama fırça ile tamamına sürülsün)
•Böylece 2.yufkaya ve diğer yufkalara da aynı şekilde sos sürelim
•sos sürdümüz 5 kat yufkayı önce dörde sonra her bir 1/4 parçayı beş parçaya,daha minik olsun isterseniz altı parçaya keselim
•hazırladığımız içten yeteri kadar uç kısımlara paylaştırıp çok sıkmadan,kenarlarını içe kıvırmadan saralım
•(pişirmeden önce mutlaka buzlukta 3-4 saat bekletelim,bol bol yapıp uzun süre saklayabilirsiniz)
•buzlu buzlu tepsiye dizdiğimiz böreklere yumurta sarısı sürüp susam ekelim
200 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişirelim,ılıkken servis yapalım