28 Temmuz 2013 Pazar

Sabiha'nın iftar daveti


Arkadaşım öyle bir masa hazırlamıştı ki tek kelimeyle muhteşemdi,tabi şeker kızı Banu'nun emeklerini unutmamak lazım.
Menüde neler mi vardı?
(Resimlemeyi unuttuğum)
Domates çorbası
Hasan paşa köftesi
İftarlık tabağı.
Salatalık kayıklarında yoğurtlu havuç salatası(Banu'nun marifeti)
Fırında zeytinyağlı biber dolması
Fava
Tatlı olarak kaymaklı taş kadayıf
Gecenin süprizi yine Banu'dan geldi,farklı sunumuyla meyve pastası.Ellerinize sağlık canlarım daha nice iftarları birlikte,sağlıkla ,mutlulukla yapalım İnşaAllah.

16 Temmuz 2013 Salı

Nevzine



Bir Kayseri klasiği nevzine tatlısı, hala denemediyseniz çok şey kaçırdınız demektir.Kayseri davetlerinin vazgeçilmez tatlısı,inanın yapması çok kolay ama lezzeti anlatılmaz sadece tadılır.Bu ramazan iftar davetlerinizin baştacı olacaktır bu kadar övgü yeter sanırım.
Malzemeler:
•1 yumurta
•yarım su bardağı sıvıyağ
•yarım su bardağı tereyağ(erimiş)
•yarım su bardağı tahin
•yarım su bardağı süt
•yarım su bardağı çekilmiş ceviz
•1 yemek kaşığı yoğurt
•1 yemek kaşığı sirke
•1 paket kabartma tozu
•aldığı kadar un

Şerbeti:
•2 su bardağı şeker
•1 su bardağı su
•1 çay bardağı pekmez

Yapılışı;
•önce şerbeti hazırlayalımki tatlı pişene kadar soğusun
•şeker ve su karıştırıp 5 dakika kaynatılır sıcakken pekmez katılıp soğumaya bırakılır
Hamur için
•un hariç bütün hamur malzemesi karıştırılır
•aldığı kadar un ile kurabiye hamuru kıvamında yoğrulur
•fırın kabı yağlanmadan elimizle aynı incelikte basılarak yerleştirilir
•üzeri çatalla süs yapılır ve istenilen büyüklükte dilimlenir

•180 derece ısınmış fırında iyice kızartılır
•fırından çıkardıktan 2-3 dak sonra soğuk  şerbetin bir kısmını serviste dökmek için ayırıp kalan şerbet pişen tatlıya dökülür

•bir kaç saat şerbeti çekmesi beklenir,bu arada tatlının üstünü kapatmayacağız ki yumuşamasın
•servis sırasında şerbetten üstüne tekrar gezdirip isterseniz yanında dondurma ile afiyetle yiyebilirsiniz.




2 Temmuz 2013 Salı

Güveçte patlıcan yemeği

Patlıcan,bence yazın en güzel sebzesi.Lezzetinin doruk noktasında kaçırmayın bu güzelliği.Salatası,kızartması,yemeği,zeytinyağlısı.......böyle uzar gider patlıcanlı lezzetleri saymaya kalkarsak,neyse lafı çok ta uzatmadan nefis yemeğin tarifine geçelim,unutmadan toprak bir güveç kabınız yoksa biraz zor bu tadı yakalamak.Bİr çoğumuzun evinde vardır güveç kabı yoksa mutlaka çarşıda bir yerlerde bulursunuz fiyatıda çok uygun ben 25 tl gibi bir rakama aldım.Daha önce vardı ama artık çok kullanmaktan elimde kaldı(kırıldı).Yalnız çok önemli söylemeden geçmek istemem,güveç tencerenizi yıkarken sakın deterjan kullanmayın,biraz ıslatın,içinde su ile beklesin sonra bulaşık süngeri ile yıkayın yine de yemek artığı kaldıysa biraz tuzla ovun mutlaka temizlenecektir.Deterjan kullanmamamızın nedeni ise kap toprak olduğu için deterjanı emip, yemek pişerken içine karışması bu da son derece zararlı,aynı şey tahta kaşıklar içinde geçerli.Bu küçük hatırlatmadan sonra
Malzemeler
•6-8 adet kemer patlıcan
•yarım kg kuzu ya da parmak doğranmış dana bonfile
•1 orta boy kuru soğan
•bir baş sarımsak
•2 domates
•4-5 sivri biber
•1 tatlı kaşığı dolusu domates salatası
•1 tatlı kaşığı dolusu (tercihen acı)biber salçası
• 4 yemek kaşığı zeytinyağ
•biraz tereyağ
•tuz, karabiber

Yapılışı;
•bütün malzemeyi büyük bir tepsi içine doğrayıp  zeytinyağ ve tuz ve salçaları ekleyip elimizle iyice karıştıralım
•sonra güveç kabına yerleştirelim üstüne biraz tereyağ parçaları koyalım
•kapağını kapatıp önce harlı ateşte sonra kısıl ateşte pişmeye bırakalım
•yarım saat sonra bir kez karıştıralım
•toplam 1,5 saatte pişiyor pişmesine yakın kapağını açıp kaynatırsak fazla suyu da buharlaşıyor 
•mutlaka piştikten sonra tercihen bir saat dinlendirmelisiniz,isterseniz sabahtan pişirin yemeden önce hafif ısıtırsınız.

•yanına çoban salatası üstüne karpuz harika bir yaz yemeği.