Dün ailece Big chefs de yediğimiz yemek öncesi gelen ekmek tabağında idi bu ekmeğin aynısı.Akşam saati hepimiz açız ekmekler önden gelince saldırdık içlerinden koyu renkli kek gibi bir ekmek vardı ki mis gibi zeytinyağı kokuyordu,bir lokma ısırdığımda ben bunu evde yapmalıyım dedim.Daha öncede yemiştim ama bu kadar lezzetli değildi.Yaptığım araştırmalar sonucunda nefis, ekmekten öte bir şey çıktı mutlaka tavsiye ediyorum deneyin ama kendinizi frenleyin çok kaçırmayın.
Tarife geçersek aslında yağlı karışım haricinde tamamen bildiğimiz ekmek.Beyaz undan da yapılıyormuş ama ben tam buğday unu tercih ettim.
Malzemeler:
- 2 su bardağı ılık su
- yarım su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- aldığı kadar tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı kuru maya
Yağlı karışım:
- 1 küçük çay bardağı sızma zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı fesleğen
- 1 tatlı kaşığı biberiye
Yapılışı:
- su,süt,şeker ve mayayı karıştıralım(ılık su) aldığı kadar un ve tuz ilavesiyle yumuşak ele yapışan bir hamur yoğuralım
- hamuru yarım saat kadar mayalanmaya bırakalım
- zeytinyağını ocakta biraz ısıtıp kekik,fesleğen ve biberiye ile karıştıralım bir kenarda bekletelim
- mayalanıp kabaran hamura zeytinyağlı karışımı( 2-3 yemek kaşığı üstüne sürmek için ayıralım,geri kalanını) hamura yoğurarak karıştıralım
- yağla karıştırdığımız hamuru mini bir tepsiye elimizle bastırarak yerleştirelim
- ayırdığımız kalan yağlı karışımı da hamurun üstüne sürelim
- tekrar yarım saat mayalandıralım
- 200 derece ısınmış fırında 20-25 dakika kızarana kadar pişirelim
- pişen ekmeğimizin üstüne bir bez örtüp dinlendirelim
- tepside fazla bekletmeyelim ekmeğin altı buhardan ıslanabilir
NOT: İstersek ekmeğimizin içine sotelenmiş soğan, biraz ılık suda bekletilmiş kuru domates,doğranmış zeytin ve ceviz koyabilirsiniz artık hayal gücünüze kalmış.
Ben bir daha ki sefere mutlaka zeytin ilave edeceğim.
Canim ellerine emeklerine saglik .Hayirli aksamlar.
YanıtlaSilEkmeğinizi hep yapıyorum tek kelimeyle harika Şule
YanıtlaSil