5 Ocak 2013 Cumartesi

Haşhaşlı Çörek


            Bugün yakındaki marketleri alt üst ettim ezilmiş haşhaş aradım bulamadım,sonrasında aktara bakmak geldi aklıma nihayet orada yarım kiloluk kutuda varmış.Hemen aldım denemek istediğim bir kaç tarif var haşhaşla yapılan.Eve gelip kolları sıvadım hemen mutfağa,hamur yoğurmaya.Aslında basit ekmek hamuruyla yapılıyor fakat ben biraz farklı yaptım.Zeymuran cafe arkadaşım da bir tarif vermiş ondan esinlenerek miktarı da biraz azaltarak bir hamur yoğurdum.Malzemelere geçmeden önce arkadaşımın tarifine bakmak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

     
           Malzemeler:

  • 1 büyük çay bardağı ılık su
  • 1 büyük çay bardağı ılık süt
  • yarım çay bardağından az sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • aldığı kadar un 3-4 su bardağı kadar (yarısı tam buğday,yarısı beyaz un)
       İç malzemesi.
  • 3 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
  • yarım çay bardağı kadar sıvıyağ
  • isterseniz iri kıyılmış ceviz(ben kullanmadım)
         Yapılışı:
  • öncelikle hamur malzemeleri ile yumuşakça hafif ele yapışan bir hamur yoğuralım
  • hamuru10 dakika kadar dinlendirelim
  • ezilmiş haşhaşı ve sıvıyağı karıştırıp sürülebilir bir kıvamda hazırlayalım
  • hamuru 3 parçaya bölüp tezgahı ve elimizi yağlayıp hamuru açabildiğimiz kadar açalım(çok ince olması gerekmiyor)
  • açtığımız hamura yağlı haşhaşı sürelim(bu aşamada ceviz serpebiliriz) ve rulo yapalım.ruloyu elimizle biraz inceltelim.
  • rulo yaptığımız hamuru üç parmak genişliğinde keselim
  • yağladığımız yuvarlak kalıbımıza dik dik dizelim
  • diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım
  • elimizle biraz bastırıp düzeltelim(istersek yumurta sarısı sürelim.ben sürmedim)

  •  30-40 dakika kadar mayalandıralım
  • 200 derece ısınmış fırında kızarana kadar 20-25 dakika pişirelim

NOT:yumuşacık pamuk gibi çörekler oldu, ben ceviz kullanmadım ama cevizli de çok leziz oluyor.

12 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık tadı da neefistir mutlaka:)

    YanıtlaSil
  2. Nefis gözüküyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. begenmiş olmana sevındım ayrıca farklı olarak da uygulaman ıyı olmus lokum gıbı yumusacık oldugu zaten gorunusunden bellı afıyetler olsun ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  4. şekli tam dışarıda hazır olanlar gibi olmuş, çok güzel einize sağlık..
    ben de şeklini böyle yapmayı tercih ediyorum: http://adamutfak.blogspot.com/2012/11/hashasl-corek-ve-lahana-dolmas.html
    dediğiniz gibi cevizli çok daha lezzetli oluyor..

    YanıtlaSil
  5. Bu lezzetin uzerine yok baska lezzet.. Cook seviyorum
    Elinize saglik olsun. Harika olmus..
    Benimde yayinda bekleyen bu tarif..
    Turkiyeyey giden arkadaslardan surekli hashas isitiyorum..
    Burda bulmak mumkun degil. Azar azar kullaniyorum bitmesin diye..

    YanıtlaSil
  6. çok güzel gözüküyor ellerine sağlık canım...ilk fırsatta denemeli diyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Canım sana defalarca ziyarete geldim bir kez ziyaretime gelmedin:)))Çok severim haşhaşlı çöreği ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Elinize saglik, boyle az yagli hashasli tarif ariyordum, bazi tariflerde cok yag konuluyor, bir bardak yag olan tariflere bakmadan geciyorum. Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık, bir haftada 3 kez yaptım, çok teşekkürler, ben de blog dünyasına katılıyorum ve ilk tarifim haşhaşlı olacak:)

    YanıtlaSil
  10. Ben de sizin blogunuzu çok beğendim özellikle fotoğraflarınız çok profesyonel görünüyorlar çoktandır da haşhaşlı çörek yapmayı düşünüyordum burada tarifi görünce rahatladım en kısa zamanda denemeye çalışacağım yapınca yorumlarımı da yazarım inş.

    YanıtlaSil
  11. mayalandırmak derken?
    hamuru kabarsın diye bekletmeyi mi kast ediyorsunuz?

    YanıtlaSil
  12. Evet,mayalandıralım derken kabarması için bekletelim demek istedim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Fikirleriniz benim için çok önemli.