25 Aralık 2012 Salı

Tandır Böreği



           Daha önce yalancı tandır böreği  tarifini vermiştim tık tık deneyenler bilir o da çok güzeldi,fakat bu gerçek mi gerçek bir tandır böreği,el açması, kıyır kıyır.Çok kolay değil ama çok zor da değil.Bu böreği yeğenim İkbal yaptı kendisi hamur işlerinin ustasıdır. Yapım aşamalarını çekemedim,yardımda edemedim sadece yeme kısmında bulundum öyle güzeldi ki hala tadı damağımda.
         Tarife gelecek olursak
      İç malzemesi:

  • 400-500 gr kıyma
  • 1 orta boy kuru soğan
  • az sıvıyağ
  • tuz ,karabiber
  • istenirse maydanoz
     Hamur malzemesi:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1 kaşık yoğurt
  • tuz
  • aldığı kadar un
       Hamura sürmek için:1 su bardağı tereyağ yada margarin 3-4 yemek kaşığı tahin
  ( Kayseri'de bu börek için TARİN yağı kullanıyorlar)
     
      böreğin üstüne sürmek için 1 yumurta
 
      Yapılışı:
  • kıyma,soğanla birlikte az sıvıyağda kavrulur,tuz ve karabiber eklenir.kenarda bekletilir.
  • hamur için bütün malzeme karıştırılır yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğrulur,nemli bez örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir.
  • hamur 15 parçaya bölünür(ceviz gibi)
  • tereyağ eritilip tahin karıştırılır
  • hamurdan bir parçası alınıp tabak büyüklüğünde açılır,tahinli yağ sürülür
  • üstüne yine bir hamur açılır ve yağ sürülür.böylece 5 kat hamur üst üste yağlanır bohça gibi katlanır,buzdolabına konur.
  • yine hamurlar açılarak araları yağlanıp 5 kat üst üste konur katlanır.buzdolabına diğer hamur bohçasının yanına konur
  • kalan 5 beze de diğerleri gibi açılıp,araları yağlanıp,bohça gibi kapatılır,buzdolabına konur
  • böylece bütün hamurlar beşli beşli hazırlanır
  • büyük fırın tepsisi yağlanıp,ilk hazırladığımız hamur bohçası tepsi büyüklüğünde açılıp tepsiye yerleştirilir
  • hazırlanan kıymalı için yarısı hamurun üstüne yayılır
  • 2.hamur bohçası da tepsiye göre açılıp yerleştirilir
  • kalan kıymalı iç yayılır
  • en son hamur bohçası da tepsiye göre açılıp yerleştirilir.1 yumurta hamurun üstüne sürülür
  • 200 derece sıcak fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
     NOT:1-hamurlarla börek hazırlandıktan sonra buzdolabında bir kaç saat pişirinceye kadar bekleyebilir.
     NOT:2-hamur bezeleri beşer beşer açılıp araları yağlanıp katlandıktan sonra buzdolabı poşetine konup dondurucuda bekleyebilir.börek yapılacağı zaman iç hazırlanıp hamurlar oda sıcaklığına gelince açılarak börek yapılır.
     NOT:3-en kısa zamanda bu böreği yapıp aşamalarını göstereceğim.


         

2 yorum:

  1. nefis görünüyor ellerine sağlık ilkbal hanımın
    sizede afiyet olsun
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık, ben tepsiyi alayım :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Fikirleriniz benim için çok önemli.