5 Ekim 2010 Salı

Kayseri Yağlaması

Hamur malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 3,5-4 su bardağı un
İç Malzemesi
  • 300 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
  • tuz, karabiber,kırmızı biber
  • maydanoz
  • 1 domates
  • 2-3 adet sivribiber
Üzerine
  • sarımsaklı yoğurt
    Genellikle pazar günleri yaptığımız ve severek yediğimiz bir hamurişidir yağlama.Biraz kalorili olsada değer doğrusu.Bu arada Kayseri'li olduğumu da söylemeden geçemeyeceğim.
    
      Yapılışı:
      Önce hamuru hazırlayalım ki biz diğer tarafta kıymalı içi hazırlarken mayalansın.Hamur malzemelerinin hepsini birlikte yumuşakça yoğuralım.40-45 dakika mayalanmasını bekleyelim.
      Küçük bir tencereye sıvıyağ,tereyağ ile ufak kıydığımız veya robottan geçirdiğimiz soğanları alalım ,biraz kavurduktan sonra kıymayı ekleyip pişirmeye devam edelim.Küp doğradığımız domates, sivri biber, salça ve baharatları birazda su(1 çay bardağı kadar) ilave edip kısık ateşte kaynamaya bırakalım.
      Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alıp tabak büyüklüğünde açalım.Isınmış teflon tava içinde yağ koymadan iki tarafını yakmadan pişirelim.Pişen lavaşları bir örtü içine üst üste biriktirelim.Hamurların hepsi piştiğinde,Kısık ateşte kaynamakta olan kıymaya maydanozu ince kıyıp karıştıralım.
      Büyükçe bir tabağa bir lavaş alıp üstüne kıymalı içten 2 yemek kaşığı kadar koyup her tarafına dağıtalım, yine üstüne lavaş ve kıyma ve böyle lavaşlar bitene kadar (veya yiyeceğiniz kadar) devam edelim.Tamamladığınızda keskin bir bıçakla dörde bölelim,tabağa alıp sarımsaklı yoğurt ile servis yapalım.
     (üçgen parçaları elimizle rulo yapıp yoğurda batırarak yiyoruz.)

Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Bu tarifinizi görünce kendi kendime dedimki Nazmiye hanıma komşu olmak varmış. Vallahi pes doğrusu benim ne pazar ne bayram ne seyran cesaret edemeyeceğim bir şey. Ev halkı ne kadar şanslı olduklarının farkındadır sanırım. Tekrar kolay gelsin. Hoşcakalın.

    YanıtlaSil
  2. Buyrun komşu olalım.Şimdi ekmek makinesinde ekmek pişiyor ,yarısını komşuma vermeyi düşünüyorum.Ev halkı şanslı olduğunun farkında ama yenilenler kiloya dönüşmese çok iyi olurdu.Blog işine başlayalı mutfaktan çıkmaz oldum.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. şimdi bu tarifi lavaşla yapmak istiyorum,sorum şuki,lavaşları önce tek tek ısıtmalımıyız hani şupaketteki markette satılan lavaşlardan yapğıcam,tavada döndürmeden kullansak iyi olmazmıki?
    birde ikinci sorum lavaşları tekl tek ısıttım ama hepsini ısıtana kadar soğuyacaklar lavaşlar soğuk kıyma sıcakmı olacak,yoksa hepsini üğst üste dizip fırında ısıtsammı ?

    YanıtlaSil
  4. gülşah hanım ben hiç hazır lavaşla yapmadım, ama neden olmasın ki.lavaşın bir tanesini teflon tavada ısıtıp kıymalı harcı sürerken diğer lavaşı ısıtıp üstüne koyabilirsiniz bu aşamada biraz hızlı olmak gerekiyor.lavaşlar ve kıyma sıcak olacak,hatta kıymanın altı kısık ateşte yanıyor olsun.lavaşları fırında ısıtırsanız kuruyacağını düşünüyorum.afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Fikirleriniz benim için çok önemli.