19 Ekim 2010 Salı

Yağ Mantısı


Yağ mantısı Kayseri'nin onlarca mantı çeşitlerinden biridir.Yapımı kolay,lezzetli bir hamurişi.
Hamur malzemeleri:                                                                                                                                              
  • 1,5 su bardağı soda yada süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı toz maya
İç malzemesi:
  • 200 gr kıyma
  • tuz
  • toz kırmızı biber
  • biraz maydanoz
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • biraz su
  • sarımsaklı yoğurt
  • kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
      Hamur malzemelerini karıştırıp,ister soda ister süt ile yumuşakça bir hamur yoğuralım(soda da, süt de çok güzel oluyor)Yarım saat mayalandıralım.Ben hamuru daha önce de söylediğim gibi ekmek makinasında yapıyorum,çok kolay oluyor.
    Kıymaya tuz,biber ve kıyılmış maydanazu ekleyip karıştıralım.
    Mayalanan hamuru 0.5 cm kalınlığında açıp,(isterseniz iki parçaya bölüp ayrı ayrı açalım.)kare kare keselim,kıymayı hamurların ortasına paylaştırıp istediğimiz şekilde kapatalım.

Mantıları kızgın yağda yakmadan kızartalım.Kızaran mantıları büyükçe kapaklı bir tencereye alalım ki kurumasın.Salçaları az yağla kavurup su ile inceltelim.Servis yaparken tabağa alıp üzerine salça ve sarımsaklı yoğurt dökelim.Afiyet olsun.

11 yorum:

  1. Çiçek gibiler çok güzel olmuşlar..Bence çiçek mantı da denilebilir :) ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Bu mantiyi ilk defa goruyorum. Cok orjinal geldi, hem sekli, hem kizartiliyor olmasi. Deneyecegim insallah. Ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık her türlüsüne varım.:-))

    YanıtlaSil
  4. Cok severim bende, ellerine sagllik.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık nefis görünüyor çok beğendim gerçekten

    YanıtlaSil
  6. sagl canm her zaman beklerim değişik olmuş mantin eline saglik,benim blgcu sayfamda da değişik bir manti var benim memlekete ait,denemek istersen linki http://loonywoman.blogcu.com/tavuklu-bulgurlu-koy-mantisi/7902733
    çok guzel oluyor tavsiye ederim nacizane.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    mantıyı severim ama bunun şekli daha bi güzelmiş, umarım lezzetide güzeldir..

    Ellerinize sağlık

    Ben sizin gibi lezzetli yemekler yapamıyorum ama kendimce fotoğraf çekiyorum..

    bana da beklerim

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar ben Berilay. Biz yurtta odacak bloğunuzu hayranlıkla takip ediyoruz. Yağ mantısını çok beğendik, bayıldık. Ancak yurtta yapacak imkanımız yok. Bize şöyle birazcık yağ mantısı yapsanız da onları oda arkadaşlarıma getirsem güzel olmaz mıydı?
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Berilay.Arkadaşlarına biraz zor olur ama sen ne zaman istersen gel yapayım.Takip etmeye devam edin.Hepinizi öpüyorum.başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Kıymayı hamurun içine çiğ koyuyorsunuz. Yağda kızardıktan sonra pişmesi için yeterli oluyor mu?

    YanıtlaSil
  11. kiymalarin miktari fazla olmadigi icin,kizgin yagda kizarinca gayet guzel pisiyor.denemenizi tavsiye ederim,hoscakalin.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.Fikirleriniz benim için çok önemli.